Pozdně barokní kostel z let 1774–75 na místě starší stavby, doložené 1357. Dominanta areálu, zahrnujícího dále gotickou kapli Navštívení Panny Marie, hřbitov, kapli sv. Jana Nepomuckého a rozlehlou bývalou faru. Vzhledem k současné velikosti vsi udivuje svou rozlohou a výstavností.
Kostel od jihu
© Ivan Grisa 04/2011
V kostele se nekonají pravidelné bohoslužby. O případném zpřístupnění se informujte na kontaktní adrese.

Kostel svatých Petra a Pavla ve Svérazi

Obec Svéraz (Tweras) založili zřejmě ve 13. století strahovští premonstráti. Ti z ní patrně učinili významné poutní místo, jehož potřebám sloužily dvě svatyně. Farní kostel je doložen k roku 1357, stál zřejmě na místě dnešního. Tradice poutí přežila i za Rožmberků (od roku 1460) a postupující reformace ve II. polovině 16. století, plně se obnovila po třicetileté válce. V letech 1661 (P. Spineta) a 1687–89 jsou doloženy úpravy starého kostela, který byl v letech 1774–75 nahrazen rozlehlou pozdně barokní stavbou podle projektu Johanna Jobsta, stavitele krumlovských Schwarzenbergů. Ze staršího kostela zachoval mohutnou věž v ose západního průčelí. Do nového kostela byla přenesena uctívaná gotická mariánská socha. Kostel obklopuje dodnes hřbitov, v jeho východní části stojí gotická mariánská kaple (viz heslo). Západně od kostela za hřbitovní zdí najdeme ruinu barokní kapličky sv. Jana Nepomuckého, jižně na malém náměstíčku barokní faru…  číst dále

Ivan Grisa, dle E. Poche a kol.: Umělecké památky Čech, svazek 3., Academia 1980, 24.4. 2011

půdorys kostela