zámek Crom

Severní Irsko
Současná stavba postavena v roce 1820. Zámek postaven z šedého kamene Je domovem hrabat z Erne. Panství spravuje Národní Trust, tato část je otevřena pro veřejnost. Západní křídlo otevřeno jako prázdninové ubytování. Také slouží k pořádání různých soukromých akcí.
Zámek Crom v Severním Irsku.
© Pavel Vítek 06/2014
Graficke pismenko Zámek Crom leží v Severním Irsku, 3 km severně od hranic s irskou republikou. Najdeme ho 140 km jihozápadně od Belfastu a 140 km severozápadně od Dublinu. Hrad se nachází na pobřeží řeky Lough Erne v hrabství Fermanagh, v blízkosti vesnice Newtownbutler, 18 km jižně od Enniskillenu.

historie

Původní hrad na panství patřil až do roku 1609 Balfourovcům, kdy jej koupila rodina Crichtonů. Rodina držela titul hrabata z Erne a nový hrad byl postaven 3. hrabětem ve 20. letech 19. století. Zámek navrhl architekt, který byl také zodpovědný za navrhování některých částí Buckinghamského paláce, Edwarda Bloreho. Hrad Crom od té doby zůstal v rukou rodiny Crichtonů a je nyní domovem 6. hraběte. Dědicem titulu je Henry George Victor John Crichton

popis

Současná stavba byla postavena v roce 1820 ve viktoriánském stylu a od té doby je domovem rodiny Creightonových, hrabat z Erne. Zámek je postaven z šedého kamene. Hlavní část zámku a jeho křídla jsou dvoupodlažní. Vchod do zámku vede hlavní věží s cimbuřím. Po stranách má dvě menší věže. Část zámku je domovem hraběte Erna z rodiny Crichtonů a není přístupná veřejnosti. Ale vlastní panství spravuje Národní Trust a tato část je otevřena denně od

hrad přestavěný na zámek
    Spojené království