Kamenný silniční most z druhé poloviny 16. století, vystavěn ve stylu pozdní gotiky na místě staršího mostu zničeného povodní. Na mostě je barokní sousoší M. J. Brokofa, představující české patrony – sv. Víta, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého.
Most najdeme v městské části Děčína Staré Město, Vede přes Ploučnici nedaleko jejího ústí do Labe. Nejhezčí pohled na něj je ze souběžného moderního mostu – součásti silnice první třídy č. 14 (E442). Přístup na most je po schodech přímo ze zmíněného moderního mostu (pozor, rozpadají se) či z Náměstí 5. května ulicí U starého mostu. Od mostu se krátkou procházkou lze dostat k děčínskému zámku. Nedaleko je též železniční stanice Děčín – východ.
M.C., 13.6. 2008
popis

Most je postaven z pískovcových kvádrů, výrazným prvkem je gotický zubořez zábradlí. Je dlouhý 84 metrů, široký 4,8 metru a jeho maximální výška nad hladinou Ploučnice je 7,7 metru. Má čtyři oblouky nestejného rozpětí i vzepětí. Uprostřed mostu stojí bohaté sousoší z dílny významného barokního sochaře M. J. Brokofa. Bylo vytvořeno v roce 1714 a představuje tři české patrony – sv. Víta, sv. Václava a sv. Jana Nepomuckého. Na podstavci sousoší, vytvořeném J. B. Santini-Aichlem, jsou reliéfy, znázorňující mučednickou smrt těchto světců (a navíc Jana Nepomuckého ve zpovědnici).

Milan Caha (zdroj: Dušan Josef, Encyklopedie mostů v Čechách, na Moravě a ve Slezsku, Libri, Praha 2002), 13.6. 2008

historie

Tato významná technická památka stojí na místě starší mostní stavby, zničené při povodni roku 1561. Pískovcový most přes Ploučnici byl vystavěn mezi lety 1564–1569 stavitelem Š. Höllem a kamenickým mistrem H. Franckem. Ač vystavěn v době renesance, stylově odpovídá pozdní gotice. Most prošel řadou oprav, významná rekonstrukce proběhla v roce 1985 a dále po záplavách na počátku 21. století. Most dlouho sloužil jako silniční, v současné době je využíván jako lávka pro pěší.

Další texty historie
Ústecký kraj,  Děčín  (DC), Děčín III-Staré Město