Po povýšení Františkových Lázní na město bylo rozhodnuto r. 1868 o zřízení farnosti a výstavbě farní budovy. Dokončena r. 1869. Správou farnosti i fary pověřen křížovnický řád. Vilová stavba v historizujícím slohu italské renesanční vily. Uprostřed hlavního průčelí situován vstup do fary.
Fara ve Františkových Lázních
© Pavel Vítek 05/2014
Františkovy Lázně leží 6 km severně od Chebu. Založeny byly r. 1793. Nesou název po císaři Františkovi, který lázně navštívil r. 1812. Faru najdeme vedle empírového kostela Povýšení sv. Kříže v centru lázeňské části města, v Ruské ulici, nad Jiráskovou ulicí proti Dvoraně Glauberových pramenů.
popis

Fara je koncipována jako vilová stavba v romantickém historizujícím stylu. Jedná se o jednopatrový, osově souměrný objekt uzavřené dispozice, zastřešený valbovou střechou. Reprezentativní vzezření dodává stavbě střední rizalit s portikem se sloupy s kompozitními hlavicemi nesoucími balkon v prvním patře. Rizalit je završen balustrádovou atikou se štítem, ve kterém je umístěn znak řádu křížovníků s červenou hvězdou. Uprostřed hlavního průčelí je situován vstup do budovy. Z hlavní haly je veden vstup přímo na zahradu. Původně se do budovy fary vstupovalo hlavním vchodem z boční strany od kostela. Hala je pojednána reprezentativním způsobem.

historie

Po dostavbě kostela Povýšení sv. Kříže ve Františkových Lázních a povýšení obce na město v roce 1868 bylo rozhodnuto o stavbě samostatné fary. Její výstavba byla dokončena roku 1869 na parcele v sousedství empírového kostela. Faru ve stylu italské renesanční vily navrhl františkolázeňský stavitel Karl Wiedermann.

Karlovarský kraj,  Cheb  (CH), Františkovy Lázně