Přemyslovice

Větřák
Kamenný větrný mlýn nad obcí Přemyslovice na Drahanské vrchovině z konce 19. století. Jedná se o náhradu původního shořelého dřevěného mlýna.
Přemyslovice - větrný mlýn
© Ivo Rozehnal, 03/2009
Graficke pismenko Obec Přemyslovice leží mezi městy Konice a Kostelec na Hané. Obcí prochází červená turist. značka Náměšť na Hané – Stražisko. V samotné obci lze též nalézt zajímavou pseudogotickou stavbu zámku. Samotný větrný mlýn je nepřehlednutelnou dominantou jižní části obce.
Ivo Rozehnal , 8.3. 2009

historie

V obci Přemyslovice, místní části Nové Sady (původně samostatná obec) ležící na Konicku, je dochovaný větrný mlýn. Lidově zvaný „Větřák“, je však na místě již druhou stavbou. Tou první býval dřevěný mlýn, který do Přemyslovic dovezl roku 1884 jistý Krečmer ze Slovácka. Neměl však dlouhé trvání, protože shořel. Na jeho místě byl záhy postaven mlýn kamenný. Podoba z 90 let 19. století zůstala dodnes zachována. Sloužil do roku 1920. Od roku 1952

Ivo Rozehnal - podle cs.wikipedia, 8.3. 2009

mlýn