Kaple sv. Anny v osadě Nový Dvůr, která patří k obci Jaroměřice u Jevíčka na Malé Hané. Bližší údaje o vzniku kaple nejsou známy.
Současný stav
Osada Nový Dvůr se nachází v pěkném údolí potoka Úsobrnky mezi obcemi Úsobrno, kde můžete navštívit pověstmi opředený kopec Durana s pozůstatky hradu, a Jaroměřice, jež nabízí ke shlédnutí kromě jiného renesanční zámek s jedinečnou sgrafitovou výzdobou a unikátní barokní poutní komplex s křížovou cestou na hoře Kalvárii.
Michal Schuster, 7.10. 2008

historie

Malá kaple zasvěcená svaté Anně v osadě Nový Dvůr, která náleží k obci Jaroměřice u Jevíčka na Malé Hané. Kaple je jednou z nejstarších památek osady.
    Osada Nový Dvůr (jinak zván také jako Famileje) byl založen při panském dvoře majitelem jaroměřického panství Františkem Michalem Šubířem z Chobyně někdy mezi lety 1727-1735. Bližší údaje o vzniku místní kaple nejsou známy. Podle tradice však na ni nosili kamení poutníci z Moravského Slovácka, přicházející v procesích na tzv. slováckou pouť , která se každoročně kolem svátku Nanebevstoupení Páně

Michal Schuster, 6.10. 2008

Pověst o nalezení obrazu sv. Anny
    Ke kapli sv. Anny se váže také zvláštní pověst pojící se k válečnému roku 1866, kdy do českých a moravských zemí vnikla pruská armáda a krajem se šířila cholera. V Novém Dvoře v domku č. 9 měl tamní truhlář tři noci po sobě sen, že za komínem pod deskami je obraz svaté Anny. Nedalo mu to, šel se tam podívat a obraz skutečně našel. Zavěsil jej do kaple a lidé se k obrazu od té doby chodili modlit,

Pinkava, Jaroslav: Pod vrchem Lavičná. Obecní úřad Jaroměřice, 1991., 7.10. 2008
    Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Jaroměřice