Hodnotná lidová sakrální architektura z poč. 19. stol. Drobná volně stojící stavba kapličky. Průčelí orientované na východ členěno nárožními pilastry, které nesou kladí. Průčelí zakončeno zjednodušeným atikovým volutovým štítem. Drobná lidová sakrální architektura.
Kaple sv. Anny v obci Dzbel v obývalém okrese Prostějov.
© Pavel Vítek 10/2021
Obec Dzbel leží v okrese Prostějov, 4 km severozápadně od města Konice a 22 km jihovýchodně od Moravské Třebové. Obcí prochází silnice č. 366, spojující Prostějov s Moravskou Třebovou. Vede zde železniční trať pod čísly 017 a 306 z Prostějova do Chornice a dále do Moravské Třebové a České Třebové. Autobusy je spojení do Jevíčka a Konice. Kapli sv. Anny najdeme asi 900 m od obce jihozápadním směrem. Cesta k ní vede pěknou polní cestou od železničního přejezdu.
popis

Kaple sv. Anny je hodnotná lidová sakrální architektura z počátku 19. století. Stojí při poutní cestě do Křtin. Jde o drobnou volně stojící stavbu kapličky na obdélném půdorysu. Hladká fasáda je opatřena mírně předsazeným soklem. Hlavní průčelí orientované na východ je členěno nárožními pilastry, které nesou kladí a profilovanou korunní římsu, obíhající stavbu po obvodu. Na osu je prolomen pravoúhlý vstup se segmentovým záklenkem s dvoukřídlými dveřmi. Nad dveřmi původně osazena kamenná deska s nápisem "Obnovena LP 1978". Fasáda průčelí je zakončena zjednodušeným atikovým volutovým štítem, ve střední části s dvojicí pilastrů s římsovými hlavicemi, které rámují ve středu mělkou niku, původně s umístěnou plastikou sv. Anny. Kaple sv. Anny je drobná lidová sakrální architektura výrazně se uplatňující ve volné krajině. Je od roku 1973 je zapsána do státního seznamu kulturních památek.

historie

První písemná zmínka o Dzbeli je v Zemských deskách olomouckých z roku 1351. Z okolních obcí to byla největší vesnice. Slovo dzbel znamenalo sedlo mezi lesnatými stráněmi nebo také strouhu. Ale mohlo vzniknout i od slova stbel - stéblo. Dzbel vznikl při cestě, která vedla z Olomouce do Čech.

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Dzbel