Poškozený kostel z r. 1461 z větší část stržen, obnoven v l. 1727-34. Po poškození vichřicí r. 1777 opraven, provizorní střecha slouží dodnes. Obdélná barokní jednolodní stavba s půlkruhovým závěrem, při kostele gotická hranolová zvonice.
Určice - kostel - Kostel se dočkal nové fasády. Hned je jeho záře k světu!
© Ivo Rozehnal, 08/2007
Určice je obec nedaleko Prostějova. Dominantou je kostel sv. Jana Křtitele. O nejstarším kostele se dnes neví nic, patrně to bývala dřevěná stavba a byla zničena za husitských tažení. Pravděpodobně na jeho místě byl roku 1461 postaven nový kostel Nanebevzetí Panny Marie, zřejmě již kamenný. Z tohoto kostela pochází nynější samostatná věž zvonice. Obec byla do r. 1466 v držení rodu pánů z Kravař. Kostelu se velmi věnovala šlechtična Kateřina a na vlastní přání zde byla pohřbena. Její krypta byla objevena v roce 1999. Četné požáry a válečné události však stavbu kostela zle poškodily a tak byl nakonec částečně stržen. Stavba nového chrámu proběhla v letech 1727–1734. Po dostavbě se ale začaly objevovat trhliny, hrozilo zborcení, a tak byla provedena řada oprav. Tyto opravy se táhnou až do dnešních dnů. Zmiňovaná věž zvonice mívala do roku 1777 baňatou střechu a na ní bývala tzv. laterňa. Střecha vzala za své při obrovské vichřici, byla provizorně zastřešena a tato provizorní střecha slouží dodnes. Zajímavostí jistě je nejméně šest garnitur zvonů. Jednou jich zde bylo dokonce šest. První zmínka o zvonech pochází z roku 1633. Nejtěžším zvonem v historii byl v roce 1790 zvon Jan Křtitel a vážil téměř 1200 kg. Do roku 1942 to bývaly zvony "Žena, Muž a Dítě". Poslední zvony byly zavěšeny v roce 1972. Jsou to zvony Jan Křtitel (750 kg), Cyril (400 kg) a Metoděj (300 kg). Byly vyrobeny v tehdejší NDR. Zajímavostí Určic je i znak. Ten je spjat se zdejším kostelem. Na staré pečeti byl znázorněn symbol svatostánku. Byl ale časem nepochopen pro špatnou kvalitu otisku, a tak sťatá hlava Jana Křtitele na talíři byla přeměněna na beraní hlavu (podobný znak mají např. Teplice). Dnes má znak již správnou podobu.
IvoR O8/2006 - podle www.urcice a Prostějovského Týdne(05), 5.8. 2006
Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Určice