Zaniklá tvrz stojící na kopci zvaném Durana; který získal jméno dle Durancie, manželky olomouckého knížete Oty. III. Dětleba (úřad vykonával v l. 1140–1160). Na základě archeologického průzkumu se na tvrzi žilo v období 13. a 14. stol. Od pol. 13. stol. bylo toto území v majetku kláštera Hradisko.
Celkový pohled
© Roman Řezáč 06/2004
Místo fortifikace je dnes tak hustě porostlé křovím a trávou, že se dá jen z obtížemi projít po vyšlapané pěšině. Příkopy, i když mělké, tak zcela zanikají a velmi málo zřetelné jsou snad jen na západní straně, kde jsou již keře vyšší. Ale pro toho, kdo neví co hledat místo působí jako kopec, který nic zvláštního neskrývá..
historie

Kopec se nazývá Duraně, či Durana podle manželky olomouckého knížete Oty III.Dětleba (1140-1160). Podle archeologických výzkumů je zde doložen život ve 13. a 14.století. Oválná plocha má osy 50 a 45 m a nachází se na ní jediná výrazná prohlubeň, zřejmě po cisterně na vodu. Ta je ovšem důkladně ukrytá pod porostem. Příkop šířky 4 – 6 m je zcela zarostlý a snadno přehlédnutelný.

Duráně

Podle pověstí tu byl na Duráni před Tatary zakopán velký poklad místního župana. V blízké Pekelské rokli je v poledne slyšet hlas hradního zvonu a o svatojánské noci se tu zjevuje přízrak župana na bezhlavém koni. Na Velký pátek tu vyskakují plaménky a ukazují místo zakopaného pokladu.

IvoR 2006-z knihy Pomístní jména Drahanské vrchoviny, 25.6. 2006

Další texty pověsti