Renesanční venkovský zámeček se sgrafitovou výzdobou a zajímavými klenbami. Do stavby je pojata část staré tvrze. Jan Blahoslav Bílský z Kaříšova přestavěl zámek do dnešní podoby v r. 1592. Dnes slouží zámeček obci jako mateřská škola.
pohled od jihu
Osada Jaroměřice vznikla snad již ve 12. století jako jeden ze statků pražského biskupství. Teprve na počátku století 16., kdy se stala centrem samostatného panství, byly podmínky pro vznik jednoduché tvrze. Ta sloužila jako rezidence svých majitelů (Bílští z Kařišova, Zástřizlové, Šubířové z Chobyně) až do roku 1735. Poté sloužil k nejrůznějším hospodářským účelům (např. palírna), po roce 1945 slouží potřebám obce.
26.1. 2004

historie

Ves náležela od nepaměti pražskému biskupství (odtud i název po pražském biskupovi Jaromírovi). Roku 1381 se tu připomíná Mikšík a roku 1399 Kroupa z Jaroměřic. Další zprávy pocházejí až z počátku 16. století. Roku 1510 ves dostal zástavou od krále Vladislava II. Jagellonského Petr Šedík z Kunčiny. Ten tu také asi dal zbudovat tvrz. Roku 1541 tu sepsal svou poslední vůli, což předpokládá, že tu měl své

Michal Schuster , 18.5. 2009

Pověst o zlém přízraku Bešterencovi
    Na zámku a v tajných chodbách vedoucích ze zámku se za nocí zjevoval přízrak bezhlavého rytíře Bešterence. Pověst vznikla asi jako připomínka nějakého zlého panského úředníka či drába.

Jednoduchá obdélná budova září obnovenou sgrafitovou fasádou s geometrickými i figurálními motivy.
    26.1. 2004
    Valeně klenutý sklep a podstatná část tvrze se dochovaly dodnes ve hmotě zámku a pod ním. Budova tvrze se skládala ze tří téměř čtvercových prostor o straně kolem 5,5 m, celý palác měl rozměry téměř 20x7,5 m. Za Jana Blahoslava Bílského z Kaříšova byla pak roku 1592 tvrz přestavěna na renesanční zámek. Při přestavbě byla původní tvrz využita jako západní nejužší trakt ze tří, které zámek má.

půdorys přízemí tvrze, stav r. 1984
    Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Jaroměřice