Renesanční venkovský zámeček se sgrafitovou výzdobou a zajímavými klenbami. Do stavby je pojata část staré tvrze. Jan Blahoslav Bílský z Kaříšova přestavěl zámek do dnešní podoby v r. 1592. Dnes slouží zámeček obci jako mateřská škola.
Jednoduchá obdélná budova září obnovenou sgrafitovou fasádou s geometrickými i figurálními motivy.
26.1. 2004
popis

Valeně klenutý sklep a podstatná část tvrze se dochovaly dodnes ve hmotě zámku a pod ním. Budova tvrze se skládala ze tří téměř čtvercových prostor o straně kolem 5,5 m, celý palác měl rozměry téměř 20x7,5 m. Za Jana Blahoslava Bílského z Kaříšova byla pak roku 1592 tvrz přestavěna na renesanční zámek. Při přestavbě byla původní tvrz využita jako západní nejužší trakt ze tří, které zámek má. Navíc k němu přistavěl drobný obdélný přístavek. Z jihu je přístupná velká vstupní síň zaklenutá pozoruhodně nepravidelnou hřebínkovou klenbou, v níž je schodiště do patra. Zaklenuty jsou i ostatní místnosti. V severovýchodní místnosti se dochoval renesanční portál s přímou nadpražní římsou. Z doby renesanční přestavby také pochází vstupní půlkruhový bosovaný portál. V horní části portálu je kamenný plastický erb rodu Bílských z Kaříšova, tj. na štítě příčný stříbrný pruh a jako klenot dvě rozložená orlí křídla – pravé stříbrné,…  číst dále

Michal Schuster , 18.5. 2009

historie

Osada Jaroměřice vznikla snad již ve 12. století jako jeden ze statků pražského biskupství. Teprve na počátku století 16., kdy se stala centrem samostatného panství, byly podmínky pro vznik jednoduché tvrze. Ta sloužila jako rezidence svých majitelů (Bílští z Kařišova, Zástřizlové, Šubířové z Chobyně) až do roku 1735. Poté sloužil k nejrůznějším hospodářským účelům (např. palírna), po roce 1945 slouží potřebám obce.

26.1. 2004

Další texty historie

Pověst o zlém přízraku Bešterencovi

Na zámku a v tajných chodbách vedoucích ze zámku se za nocí zjevoval přízrak bezhlavého rytíře Bešterence. Pověst vznikla asi jako připomínka nějakého zlého panského úředníka či drába.

půdorys přízemí tvrze, stav r. 1984
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY), Jaroměřice