Hřebčín Murhof založen r. 1838 Janem Polanským z Brna. Původně velký ovčín, pak v l.1881-1903 továrna na hedvábí, po válce JZD a později od 70.let 20.stol. hřebčín.
Obec Jesenec leží asi 1,5 km severozápadně od spádového města Konice. Dominantou obce je zdejší zámek (dnes domov důchodců) a kostel sv. Libora. Na protější straně údolí se nachází hřebčín Murhof - Terezínský dvůr. Obcí prochází naučná stezka Kladecko, která mapuje krajinu stejnojmenné přírodní rezervace. Za hřebčínem v lese vede červená turistická značka z Konice do Jaroměřic a nachází se několik menších památek - např. Kundova kaple, Sládkova skála, jezírko či u Šubířova Slámová louže.
Ivo Rozehnal, 22.8. 2015
historie

U obce Jesenec, asi 0,5 km jižním směrem za železniční tratí, se nachází významný hřebčín. Jeho historie spadá do r. 1838, kdy byl založen tehdejším c.k. moravskoslezským fiskálním adjunktem Janem Polanským z Brna, který získal v r. 1827 jesenické panství za 34 100 zl. Pojmenován byl po jeho manželce Tereze jako Terezínský dvůr. Tehdy zde byl velký ovčín s tisíci ovcemi. Po smrti Polanského v r. 1840 odkoupil jesenický statek v r. 1853 hrabě Sylva Taroucca, aby ho záhy prodal olomouckému purkmistrovi Dr. Karlu Schrotterovi. Po jeho smrti byl majitelem jeho stejnojmenný syn, který v letech 1881-1903 upravil zdejší budovy ovčína na továrnu a tkalcovnu hedvábných látek. Tehdy zde pracovalo až sto dělníků. Továrna však neměla dlouhého trvání. R. 1934 byli majiteli Terezínského dvora St. a M. Školendíkovi. V padesátých letech zde byly prostory JZD. Historie chovu koní se píše zhruba od 70. let 20. století, kdy se stal Terezínský dvůr významným…  číst dále

Ivo Rozehnal - zdroj web obce, 22.8. 2015

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Jesenec