Větrný mlýn postavil r. 1866 Jakub Veselý. Od r. 1925 ho vlastnil Josef Pokorný a jeho rodina. R. 1944 mlýn zničila vichřice. Byl opraven a mlelo se zde do r. 1949. Poté chátral. Částečně byl opraven r. 1953. R. 1967 mlýn koupila rodina současného majitele a v l. 1972 a 1995 byl opraven.
© Luděk Vláčil 08/2015
Dobře udržovaná stavba kamenného větrného mlýna s kuželovou střechou se šindelem pochází z r. 1866. Mlýn je bohužel bez křídel.
IvoR 2006-z mapy Olomoucko(1983), 24.6. 2006

historie

Větrný mlýn se šesti perutěmi nachal postavit roku 1866 Jakub Veselý, starosta obce, za svým gruntem. Mlýn patřil rodině Veselých až do roku 1905, kdy jej prodala manželům Popelářovým. V roce 1925 koupil mlýn Josef Pokorný, který byl posledním mlynářem. Později byl mlýn poničen vichřicí, po které byl sice obnoven, ale již jen se čtyřmi perutěmi. Mlelo se zde až do roku 1949 kromě období druhé světové

Luděk Vláči - Zdroj: z informační cedule , http://www.povetrnik.cz, 2.8. 2015

popis

Jedná se o větrný mlýn holandského typu (v České republice většinou zděná stavba na kruhovém půdoryse s otočnou střechou). Vnější průměr stavby je 9,03 m, výška zdí je 6,95 m a celková výška mlýna je 10,2 m. Celkový převod soustrojí je 6,42 x (2,16 x + 3 x). Horní mlecí kámen (běhoun) s průměrem 1050 mm a výškou 300 mm dosahoval 64,2 ot/min. Dolní kámen (spodek) měl průměr 1100 mm a výšku 260 mm.

Luděk Vláči - Zdroj: z informační cedule., 2.8. 2015
    Jihomoravský kraj,  Blansko  (BK), Kořenec