Klasicistní kostel sv. Petra a Pavla postaven v l. 1801-2, rekonstruován v l. 2003-5. Obdélná stavba s trojbokým závěrem a hranolovou věží, loď zaklenuta pruskými klenbami, vnitřní zařízení původní klasicistní i současné.
Kostel sv. Petra a Pavla v Brodku u Konice

Kostel sv. Petra a Pavla

Městečko Brodek u Konice leží na Drahanské vrchovině. Původně se jmenovalo Německý Brodek. Zdejší kostel sv. Petra a Pavla pochází z roku 1801.
Ivo Rozehnal - podle knihy Drahanská vrchovina/P.F.Müller 2004, 25.10. 2006
popis

Kostel je podélná orientovaná sálová stavba, závěr je zevně trojboký, v interiéru půlkruhový. Hlavní vstup je veden od západu valeně zaklenutým podvěžím hranolové věže. Od jihu je k závěru připojena drobná čtyřhranná sakristie. Loď kostela je zaklenuta pruskými klenbami vynesenými na přízedních polopilířích. Na západě lodi je hudební kruchta nesená hranolovými pilíři prodloužená o dřevěnou část na litinových sloupech Vnitřní vybavení pochází především z první poloviny 19. století, části jsou i novodobé. Hlavnímu oltáři dominuje obraz Loučení apoštolů sv. Petra a Pavla od vídeňského malíře Josefa Redla z roku 1802 darovaný kostelu baronem Langem. Varhany z roku 1806 vytvořil brněnský mistr Sieber. Stropní malby Ježíše s apoštoly, Svaté rodiny a Obrácení sv. Pavla jsou dílem prostějovského malíře Tašnera z roku 1898. Zvony pojmenované Petr a Pavel, Ignác z Loyoly a Panna Maria Lourdská pocházejí z naší…  číst dále

historie

Kostel sv. Petra a Pavla byl postaven v letech 1801-02 zřejmě na místě starší kaple z roku 1725, která svou velikostí již nedostačovala potřebám věřících. Dnešní vzhled kostela je výsledkem rekonstrukce střechy, krovů a fasád provedené v letech 2003-5.

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Brodek u Konice