Zřícenina hradu. Vyst. Jan Jindřich v letech 1361-1371. Od r. 1386 hrad převáděn na různé maj. (Jan Puška z Kuštátu, Jan z Boskovic); spory o hrad. R. 1412 hrad pustý. Obnova Václavem Šatným z Ještěda, napadal odtud vojska M. Korvína - hrad vypálen.
© Luděk Vláčil 09/2015
Okres Svitavy, údolí říčky Nectavy. Od železniční stanice Nectava lze jít po modré značce až k hradu (asi 1,5 km).
Jaroslav Řezáč, 27.5. 2004

Plankenberk

Na levém břehu říčky Nectavy, jsou zbytky mohutného středověkého hradu Plankenbergu. Ten je situován na kopci obtékaného dvěma potoky, které se pod hradem stékají a plynou do zmíněné říčky. Zachovány jsou zbytky zdiva, valy, příkopy a terasy. Hrad vznikl po r.1352, kdy stavbu započali realizovat příslušníci rodu z Lipé. R.1361 rozestavěný hrad získal moravský markrabě Jan. Hrad dokončil a nazval jej podle způsobu stavby Plankenberg - Planke znamená lať, trám - Trámová hora. Pod hradem bylo vybudováno podhradí. Vstup do něj byl ze zadní strany a bylo chráněno dvojitým valem. Po smrti markraběte Jana r.1375, hrad obdržel jeho syn Prokop. V r.1386, daroval hrad lénem Ješku Puškovi z Kunštátu, svému věrnému spojenci v bratrské válce na Moravě. Zřejmě věřil, že tím hrad zachrání, neboť trnavské panství Joštovi spravoval Ješkův bratranec Herolt Starší z Kunštátu a Skal. Přesto r.1400 byl v stále trvající válce s markrabětem Joštem,…  číst dále

IvoR 2006- výpisy z knih Letopisy města Jevíčka a Místní a pomístní názvy Drahanské vrchoviny(2005), 1.7. 2006

O pokladu.

Ještě než vojska hrad dobila, ukryli si zdejší páni své poklady do truhlice v podzemí. Protože nezachránili ani své životy, poklad zůstal v podzemí. Lidé ho pak hledali, ale marně. Také jeden chudák se rozhodl, že truhlici najde. Doma neměl nic než diravou střechu, nahluchlou ženu a kopec dětí. Na hrad to neměl daleko, tak tam chodil s motykou. Zeně říkával jestli to tam má rezavět, když to tolik potřebují. Jednou se mu zjevil duch a řekl mu, že když si nechá málo a hodně rozdá, ukážemu kde kopat. Musí to pak ale rozdělit na čtyři díly. Jeden do kostela do Biskupic, druhý do Kalvárie u Jaroměřic, třetí do kostela v Šubířově a čtvrtý si může nechat. Chudák slíbil a dověděl se, kde truhlici hledat. Druhý den kopal a našel. Když ji vytahoval z jámy, řekl si sám pro sebe, že to bude škoda tolik rozdat. Určitě to ten duch nemá spočítané, když je truhla na zámek. Sotva to dořekl, truhla mu vypadla z náruče a spadla sním…  číst dále

IvoR 08/2006 - podle knihy Drahanská vrchovina - P.F.Müller (2004), 13.8. 2006

situační náčrt hradu
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Pardubický kraj,  Svitavy  (SY),