Hrady.cz
Kostel sv. Markéty Antiochijské nad Královicemi byl založen asi na přelomu 13. a 14. stol. Dnešní jeho podoba je barokní z let 1739-1740. Zvláštnost tvoří hranolová věž s cimbuřím ve stylu spišské renesance. Opravován byl v letech 1865 a 2002-2003. Ve věži jsou dochovány dva zvony staré 600 let.
Kostel sv. Markéty Královice
© Jiří Špaček, 05/2016
Graficke pismenko Nejčastěji uváděným rokem první písemné zmínky o Královicích je rok 1207, ale u několika důvěryhodných zdrojů, jako např. u historika Augusta Sedláčka, se objevuje rok 1205. První historicky doložení majitelé dvora v Královicích byli Suda a Sudislav z Královic. Do počátku 14. stol. patřila část Královic českému panovníkovi. Ves lidí králových tak dostala své pojmenování. Dalších sto let vlastnila Královice a okolní vesnice církev, nejprve vyšehradská kapitula a pak řád johanitů. Důležitým a dlouholetým vlastníkem byl rod Pechanců. Pechancové jako jediní z majitelů v Královicích také skutečně sídlili. Pravděpodobně drželi bývalý ...
10.5. 2016

historie

Přibližně kilometr od středu vsi po červené značce se nachází kostel sv. Markéty. Stojí na ostrohu asi 30 metrů nad říčkou Rokytkou a společně s věžovitou tvrzí tvoří zajímavou dominantu zdejší krajiny. Na místě kostela stávalo slovanské a poté přemyslovské hradiště. Na románských základech byl vystavěn gotický kostel. Pověst praví, že královna Guta (Jitka), dcera Rudolfa Habsburského a manželka českého krále Václava II., žila na královickém

Jiří Špaček (s využitím webových stránek městské části Praha-Královice), 10.5. 2016