Zřejmě již někdy na přelomu 13.-14. stol. zde existovala tvrz, která je doložena koncem 14. stol. V 1. polovině 17. stol. tvrz rozšířena na zámeček. Počátkem 19. stol. přestavěn do současné podoby. U zámku vznikl také v té době anglický park. Od r. 1947 slouží obci.
© Luděk Vláčil 02/2016
Obec Miroslavské Knínice se nachází v Jihomoravském kraji v okrese Znojmo. U západního okraje obce, ve volně přístupném parku se dvěma rybníky, koupalištěm a kostelíkem, stojí čtyřkřídlý zámek, který slouží jako obecní úřad. I když není zámek přístupný ani příliš atraktivní, ve spojení s parkem stojí za navštívení. V okolí je mnoho hezkých míst. Například v nedaleké Miroslavi se nalézá velmi zajímavý, veřejnosti přístupný zámek a v Žeroticích je krásná zřícenina tvrze. Velmi atraktivní lokalitou jsou také například Dolní Kounice, kde je hrad se zámkem a zřícenina gotického kláštera Rosa Coeli.
popis

Zámek v Miroslavských Knínicích je jednoduchá jednopatrová dvoutraktová čtyřkřídlá budova s lichoběžníkovým nádvořím. Vnější fasády jsou členěny kordonovou římsou, nádvoří obíhá v přízemí chodba s pilířovými arkádami. Zámek obklopuje přírodně krajinářský park se dvěma rybníčky a kostelíkem.

10.2. 2016

historie

Zřejmě již někdy na přelomu 13.-14. století existovala v Knínicích tvrz. První nepřímá písemná zmínka o místním vladyckém rodu pánů z Knínic, majitelích knínické tvrze, pochází z roku 1262. Koncem 13. století majitelé knínické tvrze z písemných pramenů mizí. Další zmínka o rodu pánů z Knínic je v listině z 28. června 1322. Miroslavské Knínice (dříve Německé Knínice) jsou prvně zmíněny v roce 1349. Podle stránek obce má být první přímá zmínka o tvrzi v Knínicích z roku 1364, kdy ji koupil Jimram z Jakubova z rodu pánů z Pernštejna. Většina zdrojů však uvádí jako první zmínku o tvrzi rok 1385. Poté se majitelé často střídali a Knínice byly spojovány s většími statky. V letech 1385-1430 byly spojeny s moravskokrumlovským a v letech 1520-1799 s náměšťským statkem. Význam knínické tvrze tedy nebyl nijak velký. V první polovině 17. století byla tvrz rozšířena…  číst dále

Luděk Vláčil- zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku I. http://www.castles.cz, http://www.miroslavske-kninice.cz, Hrady a zámky na Moravě, 1.2. 2016

Zámecký areál kolem r. 1825.
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek