V r. 1863 koupil Zborovice Dr. Jonáš Friess se svou sestrou Antonií Redlichovou, kteří si v l. 1890-1891 nedaleko zámku nechali postavit vilu (Nový zámek) a hrobku. Stavbu v historizujícím slohu projektovali vídenští architekti F. Fellner a H. Hellner. Od r. 1947 slouží areál účelům sociální péče.
© Luděk Vláčil 12/2015
Obec Zborovice leží ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. V severozápadní části obce stojí vila Friessů (nazývaná Nový zámek), která je součástí bývalého zámeckého areálu a nynějšího ústavu sociální péče. Stavbu podtrhuje nárožní věžice a kočárová rampa procházející původně pod portikem. Nedaleko vily je rybník a na vrcholu zámecké zahrady stojí hrobka rodiny Friessů, dřívějších majitelů Zborovic. V přední části parku, v místě starší tvrze, stojí skutečný zámek (Starý zámek).
historie

V roce 1863 koupil zborovický zámek továrník a velkostatkář židovského původu Dr. Jonáš Friess se svou sestrou Antonií Redlichovou od Abrahama Poppera. Novým majitelům již starý zámek nevyhovoval, tak si v letech 1890-1891 nechali nedaleko postavit nové sídlo, vilu zvanou též Nový zámek. Stavbu v historizujícím slohu zbudovala vídeňská firma F. Fellner a H. Hellner, autoři Mahenova divadla v Brně. Na vršku nad vilou byla současně postavena také rodinná hrobka. Původní Starý zámek se proměnil na úřednické byty a majitelé obývali novou vilu v zámeckém parku. Jonáš Friess zemřel 28.11.1891. Rodina trávila část roku ve Vídni a část ve Zborovicích, kde vlastnila většinu pozemků a měla zde rozsáhlý dvůr s cukrovarem. Jindřich Friess konvertoval v roce 1916 spolu s celou rodinou od judaismu k římskokatolické víře. Rodině Friessů a Redlichů patřil statek až do okupace, kdy kvůli svému židovskému původu museli emigrovat do…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obeczborovice.cz, Hrady, zámky a tvrze, Čech Moravy a Slezska, Hrady a zámky na Moravě a ve Slezsku, a další., 12.2. 2016

půdorys přízemí
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek