Zámek na kopci nad obcí, postaven jako novostavba Františkem Josefem Šlikem r. 1715 - 1717. R. 1730 rozšířen o veřejnou zámeckou kapli sv. Antonína Paduánského a sv. Kříže. V r. 1827 - 1830 a 1911 provedeny stavební úpravy. Obklopen anglickým parkem.
Obec Jičíněves se nachází při silnici I/32 spojující Jičín a Poděbrady. Zámek stojí na kopci nad vsí Jičíněves a již zdálky upoutá vaší pozornost. Je postaven uprostřed parku a spolu s kaplí, hospodářskými budovami a stavbami v praku tvoří velice zajímavý objekt. Původně byl ještě s Kopidlnem, vzdáleným necelých 7 km, spojen alejí topolů. Zámek byl postaven počátkem 18 stol. Jedná se o třípatrovou barokní stavbu přibližně čtvercového půdorysu a mansardovou střechou s vížkou. Průčelí s trojúhelníkovitými štíty, členěna pilastry. Vstupní portály se nachází souměrně v jižním a severním průčelí. Dnešní podoba zámeckého komplexu je z 1. poloviny 19. stol., kdy byla rozšířena, k západnímu průčelí připojená, zámecká kaple sv. Antonína Paduánského a sv. Kříže. Kaple je jednolodní, obdélná s pravoúhlým presbytářem na severní straně. Zámek je komponován spolu s hospodářskými budovy vymezujícími čestný dvůr. Kolem zámku je anglický park o rozloze 8,8 ha. Najdete zde např. cypřišek nutkajský (nootecký, nutka), jalovec virginský, šácholan přišpičatělý aj. Hned vpravo při hlavním vstupu do parku stojí klasicistní (empírový) obdélníkový přízemní pavilón, se sloupovým portálem a se štítem ve středové části. V parku se dochovala ještě empírová besídka a bazén. V létě se zde můžeme setkat s kolonií vrápence malého a netopýra velkého Od zámku je vidět na zalesněný vrch Loreta se stejnojmennou kaplí, ke které kdysi vedly čtyři průseky ve tvaru kříže.
historie

Obec Jičíněves je poprvé zmiňována roku 1366. Až do počátku 17. stol. byla Jičíněves samostatným panstvím, připojeným Albrechtem z Valdštejna k hradu Veliši. Poblíž dvora a starší tvrze nechal zámek jako novostavbu postavit František Josef Šlik v letech 1715 - 1717. V roce 1730 byla stavba rozšířena o veřejnou zámeckou kapli sv. Antonína Paduánského a sv. Kříže. Její úpravy v letech 1827 - 1830 a v roce 1911 vtiskly zámeckému komplexu dnešní pozdně barokní vzhled. Šlikové na zámku sídlili po ztrátě Kopidlna až do roku 1938. Po válce se zámek stal majetkem státu a sloužil školským účelům. Od roku 1992 je opět v majetku Šliků.

L.P. (čerpáno z více materiálů), 15.1. 2006

půdorys 1. patra