V centru Velkých Karlovic se nachází dřevěný kostel Panny Marie Sněžné z roku 1754, postavený ve stylu pozdního baroka. V budovách fojtství z roku 1793 a bývalého kupeckého domu z počátku 19. století lze shlédnout expozice Karlovského muzea.
Fojtství ve Velkých Karlovicích
hlavní objekt muzea
Velké Karlovice leží v údolí Vsetínské Bečva, která pramení Pod Trojačkou, v podhůří Javorníků a Beskyd. Nachází se v Chráněné krajinné oblasti Beskydy. Rozlohou 82 km2 patří mezi největší obce České republiky. Obec byla založena v roce 1714. Z této doby se zachovalo několik stavebních památek, nyní přeměněny ve Skanzen valašské lidové architektury. Skanzen se nachází se v historickém středu Velkých Karlovic. Vévodí mu karlovský dřevěný kostel Panny Marie Sněžné z roku 1754, obklopený místním hřbitovem, postavený ve stylu pozdního baroka. V budovách fojtství z roku 1793 a bývalého kupeckého domu z počátku 19. století lze shlédnout expozice Karlovského muzea, poskytující obraz života lidí v této části Valašska. Minulou i současnou lidovou uměleckou činnost ukazují soubory řezbářských prací spolu s originálním betlémem. V etnografické části najdeme jednoduchý a výtvarně čistý karlovský kroj. V půdních prostorách jsou pravidelně pořádány výstavy výtvarného umění, které dotvářejí neopakovatelnou atmosféru Karlovského muzea.
otvíračka

Otevřeno květen - září: denně mimo Po 9 - 17 h říjen - duben: pouze předem ohlášené skupiny Jindy po předchozí dohodě. Délka prohlídky 60 min., max. počet osob 45.

okruhy, vstupné

Vstupné plné 20,- Kč, snížené 10,- Kč Fotografování: zdarma; Filmování: zdarma