hrad Chropyně

Nový Haugvicov
Koncem 16. stol. (1567), za Hanuše Haugvice z Biskupic stávala v Chropyni tvrz. O deset let později mu císař Rudolf II. povolil stavbu nového sídla – hradu. Hrad nebyl nejspíše ani dostavěn, protože Haugvic krátce na to zemřel a hrad zpustl.
Zahrady mezi rybníkem a částí Hrad - zde někde nedokončené sídlo stávalo
Graficke pismenko Při návštěvě Chropyně je pozornost návštěvníků věnována hlavně zámku. Při procházce okolo zámeckého rybníka, půjdete-li po cestě při jeho východním břehu směrem na Plešivec, můžete navštívit i místo, kde koncem 16. století stával hrad. Dnes po něm zbylo jen historické pojmenování této polní tratě „Hrad“.

historie

Koncem 16. stol. (1567), v době kdy chropyňský statek získal Hanuš Haugvic z Biskupic, stávala v Chropyni tvrz. Právě jemu asi o deset let později povolil císař Rudolf II. stavbu nového sídla – hradu. Podle některých autorů nebyl hrad ani dostavěn, protože Haugvic krátce na to zemřel a hrad zpustl.
    L.P., 27.7. 2004
    Hrad v Chropyni, po kterém dnes není žádných hmotových známek, budoval tehdejší moravský zemský hejtman Hanuš Haugvic z Biskupic. Stalo se tak po roce 1577, kdy měl nahradit tehdejší tvrz. Stavba byla povolena císařem Rudolfem II. a měla nést název Nový Haugvicov. Z roku 1581 je zmínka, že hrad je nově založen. Jak asi správně uvádí historik F. V. Peřinka, zřejmě však nebyl nikdy dostavěn. Určitě se však mělo jednat o moderní reprezentativní

Ivo Rozehnal - info čerpáno z webu pamatky-vm.cz, 19.6. 2015

zaniklý