Římskokatolická kaplička z roku 1854 byla v roce 1878 rozšířena o věž. Po povodních v roce 1997 byla opravena a v roce 1998 znovu vysvěcena.
© Luděk Vláčil 08/2017
Hanácká obec Záříčí se nachází v Hornomoravském úvalu asi 10 km severně od Kroměříže. V obci nejsou žádné příliš hodnotné památky, ale díky okolní krajině je turisticky zajímavou a hojně navštěvovanou, zejména pro cyklisty. Okolními lesy, doplněnými četnými jezery a rybníky, vhodnými k rybolovu i koupání, vede mnoho cest a cyklostezek. Jedinou pamětihodností obce je kaple sv. Floriána z 19. stol. Pro turisty vyhledávající kulturní památky jsou tedy mnohem zajímavější nedaleká města Chropyně nebo Tovačov s krásnými zámky a dalšími památkami.
historie

První písemná zmínka o Záříčí pochází z roku 1261, kdy se uvádí jako Zarsiecz. Původně měla stát na návsi dřevěná zvonice, kterou v roce 1854 nahradila kaplička svatého Floriána. V roce 1878 byla z příspěvku dárkyně ke kapličce přistavěna věž. Po povodních v roce 1997 byla kaple opravena a v roce 1998 vysvěcena P. Františkem Beníčkem. V kapli se konají pouze pobožnosti, příležitostné bohoslužby jsou slouženy na návsi za kaplí. Záříčí náleží k římskokatolické farnosti Chropyně.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.zarici.cz/file.php?ni a další, 28.3. 2021

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Záříčí