Zmizelá tvrz z poloviny 14. století, která zanikla pravděpodobně během třicetileté války (1618-1648). Tvrz nejspíše stávala v místě dnešního domu č.p. 1.
čelní pohled na č.p.1 (tvrz ?)
od jihozápadu
Obec Domaželice leží 9 km jihovýchodně od Přerova při silnici Přerov-Bystřice pod Hostýnem. Tvrz podle lidové tradice stávala v místech dnešního domu č.p. 1, který stojí na mírném návrší v čele návsi asi 60 m jihovýchodně pod zdejším kostelem (kostel sv. Jakuba Většího). Obec Domaželice leží 9 km jihovýchodně od Přerova při silnici Přerov-Bystřice pod Hostýnem. Tvrz podle lidové tradice stávala v místech dnešního domu č.p. 1, který stojí na mírném návrší v čele návsi asi 60 m jihovýchodně pod zdejším kostelem. Domaželice se v písemných pramenech uvádějí v roce 1339, kdy byly v držení Jiříka z Domaželic. Tvrz se ve vsi připomíná prvně roku 1360, kdy na ní sídlil Zdeněk z Domaželic. Ves s tvrzí pak připadla mocným pánům z Kravař, kteří např. drželi i nedaleký pevný hrad Helfštýn, ale roku 1374 prodává Lacek z Kravař ves s tvrzí Mikuláši z Nákla. Téměř po celé 15. století písemné zprávy o tvrzi mlčí, možná došlo k přechodnému zániku tvrze během husitských válek a posléze válek česko-uherských. Teprve roku 1481 se opět tvrz připomíná a to při zápisu tvrze, vsi, dvora a mlýna do zemských desk bratrům Bernardovi, Čeňkovi a Václavovi Šternům ze Štatenburka. V rodě Šternů se zdejší zboží udrželo až do roku 1592, kdy Domaželice s tvrzí koupil Jáchym Žeranovský ze Sezemic. Pozdější držitelé Domaželic již na tvrzi nejspíše nesídlili. Snad ještě Viktorin Freiberger z Wasserhofu, který v roce 1594 Domaželice koupil na tvrzi sídlil, ale roku 1599 přikoupil ještě sousední ves Čechy s tvrzí, takže je možné, že přesídlil na čechovskou tvrz. Po třicetileté válce se již tvrz v Domaželicích nezmiňuje, nejspíše tedy během války, stejně jako mnoho jiných podobných lokalit, zanikla.
Ondřej Štěpánek podle F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983, 4.7. 2006
Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Domaželice