Presbytář kostela postaven kolem r. 1500, v renesanci přistavěna loď. Po r. 1760 přistavěna sakristie, zaklenuto kněžiště. R. 1847 přistavěna západní část s kruchtou a věží. R. 1945 poškozen střelbou, r. 1947 vyhořel. Opraven v l. 1947–8.
Klenovice na Hané - kostel sv.Bartoloměje
© Ivo Rozehnal, 04/2011
Městečko Klenovice na Hané leží asi 8 km jihovýchodně od Prostějova. V minulosti se jednalo o turisticky nepříliš zajímavou lokalitu. To se dnes změnilo, protože zde byla vybudována cyklostezka. Dominantou je kostel sv. Bartoloměje. Nedaleko se nachází nepříliš známé lázně Skalka.
Ivo Rozehnal , 13.4. 2009
historie

Klenovice na Hané jsou starou sídelní lokalitou. Založeny byly snad počátkem 12. století. První písemný záznam se váže k roku 1306, kdy je uveden jistý Hrabiš z Klínovic. Za Kravařů roku 1400 byly povýšeny na městečko s tržním právem. Už tehdy zde stával kostel. Dokládala to listina, která byla uložena v zámku Tovačov. Bohužel o osudu listiny se dnes neví. Stálo v ní, že papež Bonifác IX. (†1404) dával záruky klenovskému faráři Václavovi. Z listiny se usuzuje, že zde kostel stál již nejméně od roku 1350. Koncem 15. století zde měli velký vliv čeští bratři. Ti zde měli svůj sbor, nejznámějším z nich byl jistý Jan Klenovský. Katolictví se zde podařilo opět prosadit až počátkem 17. století. Zdejší kostel zažil po staletí mnoho různých pohrom. Z těch novějších to bylo např. roku 1848, kdy vyhořel s velkou částí městečka. Velká rekonstrukce se udála po 1. sv. válce, tehdy byly pověšeny nové zvony a opraveny hodiny. 1.5.1945 zase věž…  číst dále

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT), Klenovice na Hané