První doklad o zvonici je z r. 1830. Současná stavba měla vzniknout roku 1868 pravděpodobně přestavbou původní zvonice. V r. 2017 proběhla rekonstrukce. Ve zvonici je zavěšen zvon sv. Jan z r. 1919.
© Luděk Vláčil 06/2021
Hanácká obec Bezměrov se rozkládá na pravém břehu říčky Haná mezi městy Kroměříž a Kojetín. Dominantou obce je návesní zvonice z 19. století, kolem které prochází žlutě značená turistická trasa. Katastrální území obce přetíná na severu řeka Morava a na jihu dálnice D1.
historie

Bezměrov se prvně uvádí roku 1078 v nadační listině Otty I., knížete Olomouckého, pro klášter hradišťský u Olomouce. První doklad o existenci zděné zvonice čtvercového půdorysu pochází z map císařského povinného otisku stabilního katastru z roku 1830. Současná stavba měla vzniknout až roku 1868. Je tedy pravděpodobné že se jednalo o přestavbu původní zvonice. Po skončení I. světové války byl roku 1919 opatřen nynější zvon sv. Jan. Roku 1964 byla střecha pokryta novou hliníkovou krytinou. Poslední rekonstrukce proběhla v roce 2017.

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.bezmerov.cz/, https://ags.cuzk.cz/archiv/ a další, 19.6. 2021

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Bezměrov