Opevněný vojenský tábor či hradiště založený patrně v 1. čtvrtině 15. století v dobách husitských válek jako možné sídlo vojenské posádky či loupeživé tlupy, 500 m od nádraží v Kojetíně při železniční trati z Kojetína do Kroměříže.
celkový pohled na lokalitu opevněného tábora-hrádku, vpravo trať Kojetín-Kroměříž
pohled od Kojetína
Areál opevnění se nachází asi 0,5 km jihovýchodně od kojetínského nádraží přímo na žel. trati Kojetín-Kroměříž, v tzv. Suchých loukách. Lokalita měří na délku cca 200 m a na šířku cca 130 m. Stavitel vybral pro stavbu opevnění nad okolní rovinu vyvýšené místo, které se nacházelo v zátopové oblasti řeky Moravy. Areál byl tedy ze všech stran obklopen vodou a bažinami, avšak i přes to, musel stavitel tuto přirozenou ochranu upravit a na západní straně lokality dokonce vyhloubit příkop, aby tak dotvořil vodní prstenec opevnění. Obrana tábora spočívala zejména na systému vodních příkopů a neprostupných bažin. Kromě toho však mohla opevnění tvořit i dřevěná fortifikace, palisáda, která obepínala celý areál, přičemž opevnění velitelské pevnůstky mohlo být samostatné a mohutnější. Stavebním materiálem bylo tedy nejspíše jen dřevo a hlína. Jádro fortifikace tvořila velitelská pevnůstka stojící v nejchráněnější a nejvýše položené části. Její pahorek o průměru cca 35 m zaznamenal ještě na počátku 20. stol. známý badatel I.L. Červinka, dnes je však však málo zřetelný, protože celý areál byl přetvořen na zahrádkářskou kolonii. Samotný vojenský oddíl mohl přebývat v polozapuštěných chatrčích či zemljankách. Lokalita je dnes narušena náspem žel. tratě Kojetín-Kroměříž, která protíná její západní stranu. Na tuto západní stranu lze situovat i někdejší přístupovou cestu do tábora (v místě dnešní příjezdové cesty do zahrádkářské kolonie), která mohla být chráněna samostatně stojícím dřevěným srubem opevněným palisádou.
Ondřej Štěpánek, 13.11. 2005

Historie opevnění

Kojetínský „hrad“ jak se v literatuře občas uvádí, s největší pravděpodobností hradem nebyl, protože město Kojetín je uváděno již od roku 1280 jako majetek pražského arcibiskupství a osoby, které se ve 14. stol vyskytovaly s přídomkem „z Kojetína“ byly církevními many, kteří si zde nejspíše běžné sídlo nevystavěli. Ani historické prameny 15. stol. ve prospěch zřízení feudálního sídla nesvědčí. Kojetín byl v husitských válkách, po rozchvácení majetku pražského arcibiskupství, neustále v zástavě mocných panských rodů, které měly svá opevněná sídla jinde. Přesto však lze vznik kojetínského „hradu“ datovat do těchto neklidných dob první čtvrtiny 15. století (což dosvědčují i skromné archeologické nálezy) Tímto „hradem“ byl pravděpodobně opevněný vojenský tábor, který sloužil jako útočiště vojenského oddílu, či spíše loupeživé tlupy, která mohla v době husitských válek plenit široké okolí. Takovýchto opevněných vojenských ležení, které nesouvisí…  číst dále

Pověst o založení hradu

Pověst zaznamenaná v době baroka hovoří o jistém Havlovi Drastilovi z Kojetína, který se v tehdejším Kojetíně, který ještě neměl hradby a navíc jeho plánům zdejší měšťané nebyli nakloněni, usadit nemohl. Havlovi tak nezbylo nic jiného než si nedaleko Kojetína k uskutečnění svých plánů založit hrad. Se svou tlupou husitských bojovníků vyjížděl plenit široké okolí, avšak po několika letech řádění se několik katolických pánu rozhodlo učinit jeho rejdům přítrž a jeho hrad v roce 1429 oblehli a rozbořili.

Půdorys místa

lokalita opevnění zakreslená v katastrální mapě, tečkovaně vyznačen příkop na západní straně a jádro opevnění( velitelská pevnůstka), vlnkami jsou vyznačena zaniklá slepá ramena řeky Moravy
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Kojetín