Barokní kostel postaven r. 1735 na místě středověkého kostela. Jednolodní stavba má v západním průčelí hranolovou věž, půlkruhový závěr je doplněn starou a novou (1840) sakristií. R. 1840 rekonstruován, poslední úpravy v prvním desetiletí 21. stol.
Kostel sv. Petra a Pavla v Kostelci u Holešova
Pohled na kostel od jihu
© Pavel Vítek 8/2010
Obec Kostelec u Holešova leží 12 km jihovýchodně od Přerova a 8 km severozápadně od Holešova. Kostel sv. Petra a Pavla se nachází na návrší na jihozápadním okraji obce. Přes obec nevede žádná turistická značka ani cyklostezka. Dostupnost obce je autobusovou dopravou z Přerova i Holešova. Nejbližší železniční stanice jsou v Říkovicích nebo v Břestu, obě cca 5 km západním, resp. jihozápadním směrem.

historie

První písemná zmínka o obci pochází z roku 1131. Na místě nynějšího kostela stál již kostel v době raného středověku. Nynější kostel sv. Petra a Pavla byl vystavěn roku 1735. V roce 1840 proběhla jeho rekonstrukce, kdy byl nově zaklenut, přistavěna hudební kruchta a sakristie. Poslední opravy kostela proběhly v prvním desetiletí 21. století.

popis

Kostel sv. Petra a Pavla je orientovaná, jednolodní obdélná stavba. Kněžiště půlkruhově zakončené. K severní straně kostelní lodě přiléhá stará sakristie, k jižní straně sakristie nová. V ose kostela v západní části vyzdvižena hranolovitá věž. Hlavní vstup do kostela podvěžím. Zařízení kostela pochází z poloviny 19. století v duchu historického romantismu. Pozdně barokní varhany byly do kostela

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kostelec u Holešova