Horní tvrz v Počenicích vznikla v průběhu 14. století. R. 1409 majetkem Linharta z Bořitova. Od r. 1590 je pustá. Stávala u dnešního kostela. Dolní tvrz je zmíněna r. 1568, její místo není známo.
Někde v místě garáže, v popředí, stávala horní tvrz.
© Luděk Vláčil 12/2015
Historická ves Počenice leží západně od Kroměříže na silnici II/428 vedoucí do města Morkovice-Slížany. Prvně je zmiňována r. 1283 a od r. 1960 je částí obce zvané Počenice-Tetětice. Ta vznikla připojením menší vsi Tetětice prvně doložené r. 1358 jako statek, která leží na téže silnici poněkud východněji. Protože dvě středověké počenické tvrze zanikly beze stop, nejvýznamnější památky nyní představují barokní kostel sv. Bartoloměje a socha sv. Josefa z r. 1767.
14.1. 2016
historie

Horní tvrz v Počenicích vznikla v průběhu 14. století. První písemný záznam o ní pochází z roku 1409, kdy byl jejím vlastníkem Linhart z Bořitova. Vesnice bývala rozdrobena na několik částí, takže v průběhu 15. století zde byly dokonce dva kostely a v 16. století v dolní části vznikla druhá tvrz. Roku 1574 obě tyto tvrze získal s majetky Nikodém Boboluský z Bobolusk. Horní tvrz však neměla dlouhého trvání a roku 1590 je již zmiňována jako pustá. Pravděpodobně pozbyla funkčnosti připojením majetků k morkovickému panství. Její místo bývalo při kostele v místech domu č. p. 33. Dolní tvrz je písemně zmíněna roku 1568, kdy ji získal Jetřich Podstatský od Mikuláše mladšího z Hrádku. Po tomto prodeji je tvrz vedena jako pustá a v 17. století zanikla beze stopy. Její lokalizace je doposud neznámá.

Ivo Rozehnal - zdroj Hrady, zámky a tvrze střední Morava / J.Heider a V.Tkáč 2014 a pamatky-vm.cz, 20.7. 2015

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Počenice