Zmizelé tvrziště v trati s místním názvem "Na pustých" či "Pustý", které se snad nacházelo v sadě při č.p. 14. Tvrz mohla vzniknout již ve 13. století, avšak zanikla pravděpodobně ještě před koncem 14. století.
možné místo tvrze?
Obec Prusy leží asi 5 km jihovýchodně od Přerova a je od roku 1964 součástí nedaleké obce Beňov. Tvrz stávala v trati zvané "Na pustých" či "Pustý" ležící nad obcí, která se vesměs rozprostírá v nivě říčky Moštěnky. Trať "Na pustých" je dnes z větší části zastavěna domy. Tvrz mohla stát v sadě při č.p. 14. , kde se snad matně rýsuje téměř zaniklé okrouhlé tvrziště. Ještě ve 2 pol. 19. století však prý byly patrné zbytky zdiva a kamenných základů tvrze, zdivo však bylo údajně vytěženo při stavbě domů na této trati, takže dnes bez archeologického průzkumu určit přesnou polohu tvrze nelze.
Ondřej Štěpánek, 22.10. 2006
historie

První písemná zmínka o vsi je z roku 1269, kdy se po ní psal Martin z Prus, který mohl na zdejší tvrzi již sídlit. Kolem roku 1348 tvrz a ves držel Oldřich Hovora z Prus a Pitrold z Prus, na počátku 15. století pak Matěj z Prus, Ježek z Prus a Matěj Černý ze Žákovic. Při dalším řevodu zdejšího zboží v roce 1385 se však tvrz již neuvádí, je tedy pravděpodobné, že zanikla během bojů mezi moravskými markrabaty Joštem a Prokopem. Roku 1510 Prusy kupuje Vilém z Pernštejna (za něhož došlo k zániku mnoha podobných drobných sídel, která pro něj neměla sídelní či alespoň hospodářský význam) a připojil je k lipnickému panství.

Ondřej Štěpánek podle F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách, na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983, 22.10. 2006

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR),