Špitál vznikl koncem 16. stol. V r. 1673 jej dal Ferdinand Julius hrabě ze Salmu obnovit. Znovu upraven v 18. a 19. stol. V 50. letech 20. stol. došlo ke sloučení špitálu s nemocnicí řádových sester a r. 1984 byla špitální budova zbořena. Dodnes zůstala pouze špitální kaple sv. Jáchyma a Anny.
© Luděk Vláčil 06/2020
Nejvýznamnější stavbou krásného hanáckého města Tovačova je bezesporu zámek s 96 m vysokou spanilou věží, která patří k nejvyšším v České republice. Dále zde stojí kostel sv. Václava, kostel sv. Jiří a mnoho dalších památek. Některé významné stavby již zanikly nebo z nich zůstala zachována pouze část. Jednou z takových částečně dochovaných památek je „Špitál u sv. Joachima a sv. Anny“. Z původního špitálu se zachovala pouze kaple stojící na okraji hřbitova v ulici Široká.
historie

Lze předpokládat, že špitál, starobinec nebo chudobinec byl v Tovačově již ve 14. století. V roce 1510 Vilém z Pernštejna, majitel tovačovského panství, poukázal špitálu z panských důchodů 25 kop grošů. Nejstarší špitál stával vedle panských lázní na tzv. Kozím rynku někde v místech dnešního domova důchodů. Sloužil pěti starým chudým lidem. Do tohoto špitálu byly přijímány pouze osoby z Tovačovského nebo jiného pernštejnského panství. V roce 1540 Jan z Pernštejna a na Tovačově předal špitál a lázeň do vlastnictví Tovačovským. Někdy koncem 16. století byl původní objekt již nevyhovující a proto město odkoupilo grunt Jana Húsky, kde zřídilo nový špitál s kaplí a hřbitov. V roce 1601 hrabě Vejkhart osvobodil bývalý grunt přestavěný na obecní špitál od všech robot a platů. Po skončení třicetileté války bylo město vylidněno a opuštěný a zdevastovaný byl i špitál u hřbitova. V roce 1673…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.archives.cz/web/resources/soka_prerov/soka_prerov_sbornik_2007.pdf a další, 25.6. 2020

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Tovačov