Současný pozdně barokní farní kostel byl postaven kolem r. 1786, pravděpodobně na místě staršího chrámu. V r. 1824 byla k průčelí přistavěna věž. Hlavní oltář se čtyřmi sochami andělů a obrazem sv. Bartoloměje vytvořil řezbář a malíř J. Hromádka v r. 1867. Vedle kostela stojí fara.
© Luděk Vláčil 07/2017
Obec Rymice se nachází v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji 4 km severozápadně od Holešova. Přestože se jedná o malou obec, je zde mnoho kulturních památek. K nejvýznamnějším patří tvrz ze 16. století, soubor lidových staveb odpovídající podobě převážně 18.-19. století, větrný mlýn a kostel sv. Bartoloměje stojící na návsi. U kostela stojí kovový kříž na kamenném podstavci a památníky obětem světových válek. Hned vedle kostela stojí fara. Kostel je přístupný v době konání pravidelných bohoslužeb. Ostatní zmíněné památky jsou veřejnosti přístupné v návštěvních hodinách, a to v rámci prohlídky muzea lidové architektury.
historie

První doložená písemná zmínka o Rymicích pochází z roku 1353. Kdy zde vznikla první sakrální stavba, již není známo. Současný pozdně barokní jednolodní farní kostel byl postaven kolem roku 1786, pravděpodobně na místě staršího chrámu. V roce 1824 byla k průčelí přistavěna čtyřhranná věž. Hlavní oltář se čtyřmi sochami andělů a obrazem sv. Bartoloměje vytvořil řezbář a malíř J. Hromádka v roce 1867. Dva vedlejší oltáře byly po roce 1965 zrušeny, sochy z nich však zůstaly. Na epištolní straně (pravá strana lodi při pohledu od vchodu) je Panna Marie a na evangelijní (levá strana lodi) sv. Josef. Na levé straně je i kamenná křtitelnice se sousoším. Křížovou cestu vytvořil v roce 1965 technikou intarzie akademický malíř Tylíček. V roce 1960 byly instalovány nové varhany. Na věži jsou zavěšeny dva zvony - zvon Maria z roku 1921 a umíráček z roku 1923. V roce 1924 byly zhotoveny hodiny. V roce 1958 byl…  číst dále

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Rymice