Raně barokní budova židovské radnice byla postavena v l. 1687 - 1688 podle plánů arch. G. P. Tencally. Od 18. stol. do r. 1860 byla v budově také židovská škola. Židovská komunita zanikla za 2. sv. války. Radnice od r. 1958 chráněnou památkou, v l. 1974 - 1980 opravena. Dnes sídlem různých firem.
Kroměříž - židovská radnice
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Bývalá židovská radnice v Kroměříži stojí v Moravcově ulici. Pochází z let 1687 - 1688. Jedná se o raně barokní stavbu, postavenou podle návrhu slavného architekta Giovanni Pietra Tencally.
Zdejší židovské ghetto se rozprostíralo mezi dnešní Moravcovou a Tylovou ulicí, zaujímalo asi 1,5 ha východní části u hradeb města. První písemná zpráva o Židech v Kroměříži se datuje rokem 1322. Od 18. stol. do r. 1860 v budově radnice byla také židovská škola. Zdejší židovská komunita zanikla během období holocaustu za 2. světové války, budova radnice je jedinou větší památkou na židovské etnikum v Kroměříži. Památkově chráněna od r. 1958. V letech 1974 - 1980 byla zrekonstruována a o patro zvýšena, do roku 1998 byla využívána jako sídlo Okresního kulturního střediska. V současnosti slouží jako sídlo různých firem.
Ivo Rozehnal - zdroj web jewishbrno.eu, doplněno redakcí podle Židovské památky v Čechách a na Moravě, Jiří Fiedler, Sever 1992; info Informační centrum Kroměříž, 17.7. 2013
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž