Původně tvrz z r.1565. R.1720 postaven barokní zámek. R.1790 zámek zbořen a kol. r.1820 postaven nový empírový. V l. 1841 a 1850 vyhořel. R.1892 opraven v novoromantickém stylu. V r.1922 přestavěn na školu a přestavbami ztratil ráz panského sídla.
Obec se nachází 8 km jižně od Přerova a je z něj dobře přístupná vlakem (směr Uherské Hradiště, Břeclav). Vzhledem k tomu, že zámek byl úpravami silně pozměněn a ztratil ráz bývalého panského sídla, lze ho k výletu doporučit pouze vážným zájemcům o historii či architekturu.
Jan Holeš, 22.9. 2006
historie

Obec se připomíná poprvé v r. 1274. První zpráva o tvrzi v obci je z r. 1565. Její pozdější osudy nejsou jasné. Na místě zaniklé tvrze nechali v r. 1720 bratři Jan Václav a Vilém Řikovský z Dobrčic a na Přestavlkách postavit barokní zámek s přilehlou barokní okrasnou zahradou. V r. 1786 zemřel poslední Řikovský z Dobrčic a jeho statky připadly královské koruně. Od ní je v r. 1790 získal olomoucký arcibiskup Antonín Theodor Colloredo-Waldsee, který je postoupil olomoucké kapitule. Ještě téhož roku statek kapitula prodala hraběti Václavu Ugartovi. Václav Ugarte nechal starou zámeckou budovu zbořit a na jejím místě vystavěl kolem r. 1820 nový jednoposchoďový empírový zámek. Zámeckou zahradu přeměnil v přírodně krajinářský park. V l. 1841 a 1850 byl zámek těžce poškozen požárem. Petr Ugarte, který statek po svém otci převzal, prodal Řikovice v r. 1854 rytíři Petru Chlumeckému. Chlumečtí zámek opět…  číst dále

kol.: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda, Praha 1983., 22.9. 2006

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Říkovice