Téměř zmizelé tvrziště, o němž je první zmínka z roku 1389, kdy ve Zdounkách sídlil Čeněk z Vartenberka, ale větší díl i s tvrzí vlastnil Ondřej z Pavlovic. K jejímu opuštění došlo patrně až kolem roku 1520, kdy se uvádí jako pustá. Dnes je na místě tvrziště hřbitov.
Pahrbek bývalého tvrziště od jv.
Obec Zdounky leží jihozápadně od Kroměříže a má přes dva tisíce obyvatel. Prochází jí silnice II/432 z Kroměříže do Koryčan. Obec má také nádraží na regionální trati 305 Kroměříž-Zborovice. Někdejší tvrziště se nacházelo na místě dnešního hřbitova u kostela Nejsvětější Trojice v jižní části obce.
4.2. 2021
historie

Po Zdounkách se jako první psal v roce 1298 Albert, který zastával funkci purkrabího na sousedním Buchlově. Před polovinou 14. století získali Zdounky páni ze Sovince a Holštejna. O tvrzi se píše až v roce 1389, kdy větší díl Zdounek i s tvrzí vlastnil Ondřej z Pavlovic. Zikmundův svěřenec Albrecht ze Šternberka vpadl na tvrz v roce 1406. V roce 1429 byla jeho tvrz poškozena husitským vojskem. Ovšem k opuštění tvrze došlo zřejmě až za česko-uherských válek. V roce 1520 je tvrz již uváděna jako pustá a v roce 1523 se hovoří již jen o pustém kopci. Zmizelá tvrz stávala v místě dnešního hřbitova, jehož zdi částečně kopírují hranice tvrziště. Nepatrně jsou znatelné pozůstatky příkopu a valu na západní a východní straně. Stejně tak centrální pahrbek jádra je vyvýšen oproti okolnímu terénu.

Dohňanský Dušan zdroj: M. Plaček - Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, hrádků a tvrzí, 1.2. 2021

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Zdounky