Drobná sakrální památka z r. 1873 na návsi, která byla celkově zrekonstruována v roce 2002. Kaple leží asi 200 m západním směrem od terénních pozůstatků místní tvrze.
kaple od severozápadu
Kaple se zvonicí ve Vitčicích se nachází přibližně v centru návsi. Asi 200 m východním směrem od kaple lze vystopovat zbytky tvrziště v místě mezi domy čp. 102 a 113, které se dodnes místními usedlíky nazývá „Cimburk“.
Ondřej Štěpánek, 6.7. 2008
popis

Kaple je jednoduchou sakrální stavbou podkovovitého půdorysu. Kaple je orientována východozápadním směrem s oltářem umístěným u východní stěny. Vchod do kaple je veden ze západní strany jednoduchými dveřmi. Jižní a severní stěna kaple je proražena vždy jedním oknem. Nad vchodem do kaple se zvedá malá věžička se čtyřmi okny zakončená špičatou střechou s kopulí a křížem. Vnější stěny kaple jsou zdobeny jednoduchými vlisy.

historie

Historie místní kaple se datuje od roku 1873, kdy byla postavena na místě zchátralé zvonice. Iniciátorem stavby byl zdejší rolník František Řezáč z čp. 19, který když v roce 1866 zemřel na choleru, zanechal v závěti povinnost pro svou ženu hradit náklady na její výstavbu. Projektu se tehdy chopili zastupitelé obce a u kojetínského stavitele Jindřicha Kotoučka nechali zhotovit plán stavby. Kaple se dočkala první opravy v 60. letech minulého století. Byla vyměněna stará šifrová střecha za střechu plechovou a oplechována byla i věžička. Důkladné opravy se však dočkala až v roce 2002. Před zahájením samotných prací byla v místě za oltářem nalezena původní freska a veškeré práce musely být pak vedeny co nejpečlivěji. Plechovou střechu pak nahradila opět šifrová krytina. Původní zvon z roku 1873 byl zabaven v roce 1917 pro válečné účely, nový zvon však byl vysvěcen v Brně již dne 20.12.1918.

Olomoucký kraj,  Prostějov  (PT),