Morový sloup Nejsvětější Trojice zhotovil v l. 1716-1725 olomoucký mistr Jan Václav Sturmer. Barokní sloup se sousoším Nejsvětější Trojice a řadou dalších soch světců a andílků je považován za jeho vrcholné dílo. Sloup byl vytvořen jako dík za odvrácení morové rány, zakázku financovalo město.
Kroměříž - morový sloup Nejsvětější Trojice
© Ivo Rozehnal, 07/2013
Město Kroměříž, které je zapsáno na seznamu světového dědictví UNESCO, nabízí nespočet krásných památek. Jednou z menších je morový sloup Nejsvětější Trojice. Bývá opomíjen díky své poloze mimo hlavní náměstí, kde stojí další morový sloup. Jednou z možností menšího zájmu je možná i to, že dva morové sloupy v jednom městě jsou poměrně nezvyklým jevem. Sloup Nejsvětější Trojice je vrcholným dílem barokního umělce sochaře Jana Václava Sturmera.
Ivo Rozehnal, 17.7. 2013

historie

Jednou z hodnotných památek v Kroměříži je i barokní morový sloup Nejsvětější Trojice. Stojí na dnešním Riegrově náměstí a byl vytvořen jako dík za odvrácení morové nákazy. Jedná se o velmi hodnotné dílo olomouckého sochaře Jana Václava Sturmera. Ten je autorem mnoha vynikajících soch a sloupů u nás (např. Olomouc, Svatý Kopeček, Moravská Třebová, Rychnov, Potštát a další). Zdejší sloup vznikl v

Ivo Rozehnal - zdroj web npu.cz a infomatriál z infocentra KM, 17.7. 2013

popis

Sloup stojí na nízké trnoži, obehnané šestibokým balustrovým zábradlím s konkávně projmutými boky. Uprostřed je umístěn trojboký, konkávně projmutý podstavec, na skosených hranách s volutovými křídly, na kterých stojí sochy svatých - sv Anny, sv. Rozálie a sv. Eligia. Ve středu projmutých boků podstavce jsou volutové konzoly, nesoucí sochy sv. Šebestiána, Karla Boromejského a sv. Františka Xaverského.

E.H. podle Umělecké památky Moravy a Slezska 2., Bohumil Samek, Academia 1999, 2.8. 2013
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž