V renesanční zámek byla v 80. letech 16. století pravděpodobně Havlem Kurovským z Vrchlabí přestavěna starší tvrz. Začátkem 19. století byly na zámku provedeny rozsáhlé stavební úpravy v klasicistním slohu a získal dnešní podobu.
Kvasice-zámek
Pohled na průčelí zámku ze zámeckého parku
Pověst klade vznik Kvasic do doby, kdy u nás sídlili Kvádové, po nichž prý měly jméno. Tuto nepodloženou domněnku zapsal do svých rukopisných Annalecta Quasiciana farář Matouš Moritz, který v Kvasicích působil v 1. 1744 – 1782. Historicky jsou však Kvasice doloženy teprve v r. 1248, kdy je vlastnil Ondřej z Kvasic a v r. 1269 Milota z Kvasic, oba z rodu Benešoviců, kteří zdejší zboží drželi téměř 200 let a jejichž erbu (zavinutá střela) obce užívala ve svém znaku. V r. 1434 předala tvrz s panstvím Anna z Benešova Janu Kuželovi ze Žeravic. Od té doby vlastnili tvrz Kuželové a od r. 1511 Šternberkové. Po požáru v r. 1514 byla chátrající tvrz znovu upravena a její opevnění rozšířeno, takže byla nazývána i hradem. Byla to vodní pevnost chráněná z východní strany řekou z rybníků pod bažantnicí. V předhradních budovách, postavených v pravém úhlu podle jižní, západní a severní strany, bydlelo služebnictvo a čeleď. V 80. letech 16. století přebudoval tvrz Havel Kurovský z Vrchlabí v renesanční zámek s arkádami, otevřenými do dvora. Rottalové, kteří získali Kvasice v r. 1635, měli své sídlo v Napajedlích, respektive v Holešově, takže zámek byl v 17. století jen střediskem patrimoniální správy. Jan z Rottalu zastával pobělohorském období řadu významných funkcí; byl nejvyšším moravským zemským sudím, moravským zemským hejtmanem, působil jako zplnomocněný královský komisař v Uhrách a v Sedmihradsku („zasloužil“ se o krvavý bratislavský soud při Wesselényiho spiknutí v r. 1671) a „vyznamenal“ se při krvavém potlačení povstání Valachů v r. 1641 a 1643. Rottalové drželi kvasické panství až do r. 1746, kdy poslední z nich, osmatřicetiletý Adam, zemřel; tím vymřela kvasická větev rodu. Od r. 1763 vlastnili panství Lamberkové. Počátkem 19. století prošel zámek rozsáhlými stavebními úpravami…  číst dále
Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Jižní Morava, 12.5. 2004

rakouský herec Friedrich von Thun

Na zámku v Kvasicích se narodil 30.6.1942 známý rakouský herec Friedrich von Thun (celé jeho jméno zní Friedrich Ernst Peter Paul Maria hrabě Thun-Hohenstein). U nás je především známý ze seriálu "Náhrdelník" (pražský nakladatel Ferdinand von Bruckner). Jeho syn Max Thun-Hohenstein je také herec. Pochází z významné šlechtické rodiny Thun-Hohensteinů, která vlastnila obrovský pozemkový majetek v Čechách a na Moravě. O významu rodu více napoví fakt, že Friedrichův dědeček kníže Jaroslav Thun-Hohenstein (1864-1929) byl švagrem zavražděného následníka trůnu arcivévody Františka Ferdinanda d´Este. Po 2.světové válce byli všichni Thun-Hohensteinové zařazeni do odsunu, kvasičtí Thunové ale byli nuceni ještě tři roky strávit ve sběrném táboře v Československu, až v r. 1949 jim bylo umožněno vycestovat k příbuzným do Rakouska. V r. 2008 navštívil spolu se svými sourozenci rodné Kvasice za značného zájmu místní veřejnosti.

FDb.cz, Jaroslav Špiroch , 22.2. 2017

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),