Barokní kostel sv. Jana Křtitele na půdoryse centrály s kopulí a dvojicí věží. Postaven v letech 1737–1768 dle plánů I. J. Cyraniho z Bolleshausu na místě zbořeného románského kostela a komendy johanitů. Později též klášter františkánů a kolej piaristů.
průčelí kostela sv. Jana Křtitele
© Jan P. Štěpánek 08/2008
Mohutná barokní centrální stavba kostela sv. Jana Křtitele s výraznou kopulí na kroměřížském Masarykově náměstí poblíž zaniklé Kovářské brány. Průčelí kostela dominuje dvojice věží. Bohatě zdobený barokní interiér. Do interiéru kostela lze nahlédnout skrz mříž v předsíni, která je přes den otevřená. Samotný kostel přístupný pouze v době mší.
popis

Barokní stavba sv. Jana Křtitele z let 1737–68 na půdoryse centrály s dvojvěžovým průčelím, které slučuje vlivy rakouské a české barokní architektury.

historie

Na místě současného barokního kostela sv. Jana Křtitele byla založena někdy před rokem 1238 (první zmínka) komenda řádu johanitů. Během 14. století byl celý areál několikrát přestavován a upravován. Pozdně románský johanitský kostel byl nejstarším kamenným kostelem v Kroměříži. Komenda byla zrušena v roce 1423. Objekty bývalé komendy i s kostelem však nezanikly. Od roku 1606 byli v objektech františkáni. Ty sem přivedl kardinál František z Dietrichštejna. Nesídlili zde však dlouho. Již v roce 1619 byli převedeni ke kostelu Nejsvětější Trojice v Oskoli. V letech 1687 až 1879 u kostela sv. Jana Křtitele působil řád piaristů. V roce 1690 byla při kostele otevřena piaristická kolej. Piaristy do Kroměříže povolal olomoucký arcibiskup Karel II. z Lichtenštejna-Kastelkornu. Tehdy zde působilo i gymnázium a Lichtenštejnův hudební seminář, který byl nejstarší hudební školou ve střední Evropě. V roce 1688 byl areál…  číst dále

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž