Téměř neznámý, původně barokní zámek byl postaven některým z držitelů léna olomouckého biskupství v 17. stol. Několikrát upravován v 18. a 19. stol. Později sloužil jako kanceláře a sklady zemědělského družstva.
Hlavní obrázek místa
Zámek od jihojiho západu
© Luděk Vláčil 01/2018
Dříve samostatná vesnice Troubky tvoří část obce Troubky-Zdislavice v okrese Kroměříž. Nejvýznamější památkou obce je zámek v části Zdislavice a hrobka hrabat Dubských, v níž je pochována spisovatelka Marie Ebner-Eschenbachová. O tom, že další zámek stojí i v části Troubky, nikdo neví. Není však divu, zchátralá nevýrazná stavba dnes zámek ani zdánlivě nepřipomíná a navíc je vidět pouze z polní cesty. Kromě zámku se v Troubkách nachází tvrziště, které je o něco známější. Jedinými zachovalými pamětihodnostmi jsou sochy sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a zvonice na návsi.
Luděk Vláčil, 13.1. 2018

    historie

    První nepřímá zmínka o vsi pochází z roku 1281, kdy se uvádí Skoch z Troubek. Po staletí byly Troubky rozděleny na dvě části. První díl byl takzvaný alodní a patřil ke zdouneckému statku. Druhý byl manský a patřil olomouckým biskupům. Někdy v 17. století byl při jihovýchodním okraji vesnice některým z držitelů léna olomouckého biskupství, vybudován barokní zámek, který tvořil část dvora. V 18. a 19.

    Luděk Vláčil - zdroj: Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty, Olimpia 1987, autorský kolektiv. a další, 13.1. 2018

    Půdorys místa

    Zámek a dvůr na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska z r. 1827
    © zdroj:http://archivnimapy.cuzk.cz
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

    Vložit do oblíbených
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Troubky-Zdislavice

    Místa v okolí

    Základní informace místa
    ID místa: 13745
    Typ místa: zámek
    Stav místa: přestavěno
    Přístupnost: nepřístupno
    Uveřejněno: 14.1.2018
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama