Téměř neznámý, původně barokní zámek byl postaven některým z držitelů léna olomouckého biskupství v 17. stol. Několikrát upravován v 18. a 19. stol. Později sloužil jako kanceláře a sklady zemědělského družstva.
Zámek od jihojiho západu
© Luděk Vláčil 01/2018
Dříve samostatná vesnice Troubky tvoří část obce Troubky-Zdislavice v okrese Kroměříž. Nejvýznamější památkou obce je zámek v části Zdislavice a hrobka hrabat Dubských, v níž je pochována spisovatelka Marie Ebner-Eschenbachová. O tom, že další zámek stojí i v části Troubky, nikdo neví. Není však divu, zchátralá nevýrazná stavba dnes zámek ani zdánlivě nepřipomíná a navíc je vidět pouze z polní cesty. Kromě zámku se v Troubkách nachází tvrziště, které je o něco známější. Jedinými zachovalými pamětihodnostmi jsou sochy sv. Floriána, sv. Jana Nepomuckého a zvonice na návsi.
historie

První nepřímá zmínka o vsi pochází z roku 1281, kdy se uvádí Skoch z Troubek. Po staletí byly Troubky rozděleny na dvě části. První díl byl takzvaný alodní a patřil ke zdouneckému statku. Druhý byl manský a patřil olomouckým biskupům. Někdy v 17. století byl při jihovýchodním okraji vesnice některým z držitelů léna olomouckého biskupství, vybudován barokní zámek, který tvořil část dvora. V 18. a 19. století byl zámek několikrát upravován. Díky zakreslení na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska z roku 1827 si lze představit, jak areál vypadal na přelomu 18. a 19. století. Dvůr tvořily kromě zámku ještě čtyři zděné hospodářské budovy. Zámek měl pravidelný půdorys, který tvořila obdélníková stavba s jižní a severní přístavbou. Z nádvorní i zahradní fasády vystupovaly středové, zřejmě vstupní, rizality. Ve středu, snad mansardové, střechy byla patrně malá věž s cibulovou…  číst dále

Luděk Vláčil - zdroj: Hrady a zámky na Moravě A-Z na cesty, Olimpia 1987, autorský kolektiv. a další, 13.1. 2018

Zámek a dvůr na Císařském povinném otisku map stabilního katastru Moravy a Slezska z r. 1827
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek