První zmínka o kostele sv. Mikuláše pochází ze 14. stol., později byl několikrát upravován. U kostela stojí lípy, pod kterými odpočíval básník Svatopluk Čech, připomíná to pamětní tabulka na jedné z nich.
© Luděk Vláčil 05/2015
První zmínky o vsi Žalkovice pocházejí z roku 1221, kdy ji moravský markrabí Vladislav Jindřich daroval klášteru na Velehradě. První zmínka o žalkovickém kostele je již ze 14. století. Roku 1643 byl starobylý kostelík vypálen švédskými vojsky i s celou vesnicí. Později byl opraven a v roce 1647 arcibiskupským administrátorem slavnostně konsekrován. Roku 1871 byl v Olomouci přeléván prasklý zvon, který se nazývá sv. Mikuláš a v kostele slouží dodnes. Do roku 1874, kdy byla zřízena samostatná duchovní správa, spadaly Žalkovice pod Břest. Počátkem 20. století se uvažovalo o stavbě nového kostela, to však překazila 1. světová válka. V letech 1927-1928 byl kostel rekonstruován a byl také vysvěcen hlavní oltář. Rekonstrukce interiéru proběhla v roce 1964 a bylo nainstalováno elektrické zvonění. Dne 12. dubna 1989 v důsledku zkratu kostel částečně ...

popis

Obec Žalkovice se 600 obyvateli se nachází v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. Farní kostel svatého Mikuláše z 14. století stojí u parku s dětským hřištěm v centru obce. U zdejšího kostela odpočíval Svatopluk Čech ve stínul lípy, to připomíná pamětní tabulka na kmeni. U kostela se nachází kamenný kříž.
    Luděk Vláči - Zdroj: cz.wikipedia.org, 12.6. 2015
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Žalkovice