První zmínky o kostele a snad i faře pocházejí z roku 1374. Během třicetileté války farnost zanikla a znovu obnovena byla až v roce 1737. Následně byl kostel barokně přestavěn. V průběhu 19. století byl několikrát upraven. Poslední úpravy proběhly v roce 1913.
kostel od severu
Obec Zborovice se nachází na Moravě ve Zlínském kraji v okrese Kroměříž. Dominantou Zborovic je římskokatolický farní kostel sv. Bartoloměje, stojící v centru u hlavní silnice v ulici Hlavní, který je přístupný během konání pravidelných nedělních bohoslužeb. U kostela stojí kamenný kříž a sochy sv. Jana Nepomuckého a sv. Floriána. V severozápadní části obce u hlavní silnice stojí na okraji parku zámek (tzv. Starý zámek) a v zadní části parku je vila Friessů (tzv. Nový zámek). Nedaleko vily je rybník a na vrcholu zámecké zahrady stojí hrobka rodiny Friessů, dřívějších majitelů Zborovic. Přes obec prochází cyklistická cesta a z vlakové stanice vychází zelená turistická cesta vedoucí do Hoštic.

historie

Území Zborovic bylo osídleno již v 10. stol. Poprvé se ves připomíná v roce 1276, kdy ji vlastnil Stanimír ze Zborovic. O historii zborovického kostela není příliš známo a prameny se rozcházejí. První zmínky o zborovickém kostele a snad i faře pocházejí z roku 1374. Později, během třicetileté války, farnost zanikla. V 17. století byly Zborovice přifařeny do Zdounek. V letech 1673-1690 měl mít zborovický kostel

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.obeczborovice.cz, https://is.muni.cz/ a další, 4.11. 2017

popis

Jednolodní v jádru gotická, barokně přestavěná budova má půdorys tvaru kříže obrácená směrem k východu. Před kostelem stojí dvě sochy světců sv. Floriána a sv. Jana Nepomuckého, které sem byly přeneseny z okolních rozcestí. V interiéru kostela se nacházejí tři oltáře. Hlavní oltář je zasvěcen sv. Bartoloměji. Na jižní fasádě jsou sluneční hodiny. Při vstupu do kostela se po levé straně nachází

Luděk Vláčil - zdroj: https://is.muni.cz/ a další, 4.11. 2017

Půdorys místa

půdorys kostela, křížkovaně gotické zdivo, šrafovaně pozdně barokní, ostatní nedatováno. Čárkovaně doplněn půdorys gotické fáze
    Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Vložit do oblíbených