Kostel sv. Kunhuty byl postaven v 2. polovině 16. století v renesančním slohu na místě původního gotického kostela, jenž je prvně zmiňován v r. 1434. V r. 1798 došlo k menším barokním úpravám.
© Luděk Vláčil 07/2017
Obec Kurovice se nachází v jihozápadní části okresu Kroměříž po obou stranách silnice III. třídy vedoucí z Tlumačova do Ludslavic. Nejvýraznější dominantou obce je kostel sv. Kunhuty a nedaleko stojící goticko-renesanční tvrz. V blízkém okolí je množství navštíveníhodných míst. Nedaleko je například veřejnosti přístupný zámek v Holešově, tvrz a skanzen v Rymicích nebo arcibiskupský zámek a zahrady v Kroměříži.

historie

Ves Kurovice se prvně připomíná v roce 1275. Kdy vznikl kurovický kostel, není známo. První zmínka o něm pochází z roku 1434. Po čase již zřejmě nedostačoval svou velikostí a proto bylo přistoupeno ke stavbě nového chrámu. Stará gotická stavba byla zvětší části rozebrána a na jejím místě se začal stavět nový renesanční kostel. Ten byl dokončen zřejmě v roce 1582. Z tohoto roku pochází kamenná deska s

Luděk Vláčil - zdroj: Bohumil Samek, Umělecké památky Moravy a Slezska. Sv. 2. J-N. Praha 1999, s. 287-288. a další, 25.8. 2017

popis

Kostel je jednolodní stavba složená z presbytáře s trojbokým odsazeným závěrem, ke kterému přiléhá obdélníková sakristie, lodi obdélného půdorysu a mohutné, poměrně nízké hranolové věže předsazené v ose západního průčelí. Do kostela se vstupuje ze západu barokním pravoúhlým portálem s kamenným ostěním krytým plechovou stříškou vedoucí do podvěží. Třípatrová věž je prolomena trojicí oken s

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kurovice