Místo zaniklé kamenné tvrze na jz. okraji intravilánu obce, v zahradě domu čp. 75. Založena před pol. 14. stol. pány z Količína. Později majetkem Šternberků a Prusinovských. Zaniká v době 30leté války či po připojení Količína k Holešovu r. 1654.
Hlavní obrázek místa
celkový pohled do míst již téměř zaniklé tvrze v Količíně se znatelnou terénní hranou vyvýšené plochy
v pozadí dům čp. 75
© Jan P. Štěpánek 05/2008
Místo zaniklé tvrze na jihozápadním okraji intravilánu obce Količín ležící 4 km západně od centra města Holešova a 5 km svv. od Hulína. Tvrziště leželo v zahradách za usedlostí čp. 75 a částečně čp. 29 a dnes na něj upomíná pouze necelý metr vyvýšená plošina a na povrch vystupující lomový kámen, který se jinak v místě nevyskytuje. K místu samému vede po hranici polí a zahrad rodinných domů samostatná polní cesta.

popis lokalizace tvrze

Lokalizace zaniklé količínské tvrze byla učiněna regionálním badatelem Daliborem Kolbingerem na základě mapy holešovského panství z roku 1763, kde je na okraji vsi zakreslen svahovým šrafováním znatelný oválný útvar s obdélnou stavbou v jeho středu. Zdá se, že toto je skutečné vyobrazení količínské tvrze jako oválu okružního příkopu a centrální budovy tvrze, kterou chránil. Dle přibližného měřítka měla budova tvrze rozměry cca 35 x 25 m a obklopoval ji příkop šířky cca 20 m. Další indicií pro lokalizaci tvrze je mapa stabilního katastru ze třetiny 19. století. Na ní je zobrazeno místo tvrziště jako podlouhlý elipsovitý útvar severojižního směřování s rovným severním čelem směrem k obci. Je označen parcelním číslem 19 a nachází se v zahradě za domem na parcele 51. Oproti ploše zahrady pč. 18, která je zaznačena zeleně, je plocha tvrziště pč. 19 vyznačena okrovou barvou. Čili ještě ve třetině 19. století toto místo bylo zaznačeno jako…  číst dále

Historie količínské tvrze

První písemná zmínka o vsi Količín pochází z roku 1348 z predikátu Vavřince z Količína. Osada ve starém sídelním území při říčce Rusavě byla však patrně založena již dříve. V roce 1349 náležela Štěpánu ze Šternberka. O tom, že ves mohla být již dříve samostatným statkem svědčí skutečnost, že v roce 1397, kdy převzali dědictví po Petru ze Šternberka lukovští Šternberkové Ješek a Zdeněk se v Količíně zmiňuje i tvrz. Tvrz i s polovinou města Holešova zůstala Ješku ze Šternberka, ale již roku 1409 musel tyto majetky pro vekou zadluženost postoupit svému synovci Albrechtovi, který držel Zlín. Količín však byl využit pro Ješkovy věřitele. V roce 1437 se činí zápis, kterým Bareš z Čechovi zapisuje Milotovi z Mozkovic ves Količín se dvorem, tvrzištěm a dvořištěm (pustým dvorem). Tvrz patrně utrpěla velké škody za husitských válek a byla obnovena v roce 1464 Vaňkem z Bařic. Takto zhodnocený statek…  číst dále

Jan P. Štěpánek podle D. Kolbinger, J. Janál in Archeologie Moravy a Slezska, 2003, 23.11. 2008

Půdorys místa

mapa současné zástavby Količína s vyznačením lokality tvrze, černým vytečkováním je zachyceno odhadované umístění tvrze dle M. Plačka, červeně je vyznačena plocha tvrziště zachycená ještě na mapě ze 30. let 19. století
Obrázek Obrázek Obrázek
Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),