Arcibiskupský zámek s komplexem zahrad a obrazárnou, rezidence olomouckých biskupů, byl původně gotický, později renesanční hrad. Během 30leté války byl zničen.V 17. st.byl postaven raně barokní palác. Po ničivém požáru byl obnoven v rokokovém stylu.
Hlavní obrázek místa
Hlavní průčelí
© Luděk Pitter 07/2005
Předchůdcem hradu byl pravděpodobně románský dvorec olomouckých biskupů, s nimiž jsou spojovány počátky města. Nejstarší částí současné čtyřkřídlé rezidence je suterén čtverhranné obytné věže při jihovýchodním nároží zámku. Za biskupa Bruna ze Schauenburgu bylo starší městské sídlo zřejmě přestavěno na gotický hrad a došlo i k rozšíření a rozvoji města. V letech 1423 a 1432 byla Kroměříž jako majetek biskupa Jana XII. Železného dobyta husitskými oddíly a následně byla zastavována šlechtě. Obnovení a přestavbu hradu na vícekřídlý zámek je možné spojovat s osobou Stanislava Thurza, který vyplatil město zpátky roku 1500. V druhé polovině 17. století byl zámek, poškozený za třicetileté války, ve dvou etapách obnoven a rozšířen biskupem Karlem II. z Lichtensteina. Roku 1752 zámek opět vyhořel a musel být renovován biskupem ...
CastleCon, 1.5. 2004

    Vložit do oblíbených
    Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kroměříž

    Místa v okolí

    Načítám seznam míst
    Kontaktní informace
    Správa státního zámku Arcibiskupský zámek a zahrady Kroměříž
    Ing. Martin Krčma, kastelán
    Sněmovní náměstí 1
    767 01 Kroměříž
    Tel: (+420) 608 199 470 (objednávky), 725 173 391 (kastelán)
    URL: http://www.zamek-kromeriz.cz/
    E-mail: zamek@kromeriz.npu.cz krcma@kromeriz.npu.cz
    Základní informace místa
    ID místa: 2379
    Typ místa: zámek
    Podkategorie: hrad přestavěný na zámek
    Stav místa: zachovalý
    Přístupnost: v návštěvních hodinách
    Odkaz: https://www.hrady.cz/index.php?OID=2379
    Uveřejněno: 1.5.2004
    Pokud se Vám vložené informace nelíbí nebo jste nalezli chybu, je možné ji opravit.
    Upravit, vložit informace

    A další podobné

    Články

    Leden býval měsícem odpočinku, mrazu, obav o živobytí, ale také měsícem naděje a lidových mouder

    Ostatní

    Vítám v novém roce všechny příznivce historie. Leden je nejen začátkem nového kalendářního roku, ale také, jak již sám jeho název napovídá, měsícem ledu, a tedy i mrazu a sněhových pokrývek, jež halí přírodu i lidská obydlí. Alespoň takto by to mělo být. Mnohaleté sledování počasí nám však ukazuje, že lednové teploty mají meziročně spíše vzrůstající tendenci

    Mikulovská středověká rozhledna a zatopený vápencový lom – dvě úžasné scenérie, které stojí za vidění

    Cestování

    Moje podzimní toulky jihem Moravy se pomalu blíží do finále. Po návštěvě Valtic a lednického Minaretu se dnes vydáme na dvě trošku méně známé lokality. Jednomu se říká Kozí hrádek a druhému Janičův vrch. Obě místa od sebe dělí zhruba dva kilometry pěší chůze.

    Škoda na autě? Její náhradu vyřeší pojištění

    Reklamní sdělení

    Měli jste bouračku a máte poškozené auto? Opravy nebudou laciné, škody na autě se mohou vyšplhat až do stovek tisíc korun. Pokud máte správné pojištění, pojišťovna vám vyplatí pojistné plnění.

    Trápily naše předky kilogramy navíc nebo jde o novodobý fenomén?

    Zajímavosti

    Vánoce utekly jako voda, dárky jsou rozdány, zásoby jídla pomalu mizí a jediné, co nám přibylo, bude nejspíš nějaký ten kilogram hmotnosti navíc. Celý rok se snažíme držet linii a pak stačí pár dní a naše snažení je pryč.

    Putování starými českými vánocemi aneb co jste o nejkrásnějších svátcích roku možná vůbec netušili….

    Hrady a zámky

    Adventní a vánoční čas býval již od nepaměti spojen s řadou rituálů, pověr a tradic starých jako lidstvo samo. Po mnohá staletí se udržovaly především na venkově. Původní pohanské rituály se časem promísily s křesťanskými vlivy a do dnešních dnů nám tu zanechaly řadu krásných vánočních zvyků.

    Jak to vypadalo v městské kuchyni v dobách středověku a proč mívali černé kuchyně, když my máme bílé?

    Hrady a zámky

    Napadlo vás někdy, jak asi vypadala kuchyně za dob středověku? Byla to samostatná místnost jako dnes? V čem se vařilo, v čem se peklo? Jak uchovávali zásoby, existovaly spíže? A co tehdejší kuchyňské vybavení?

    reklama