Pozdně barokní jednopatrový obdélný zámek, vystavěný Weissy z Lilienburgu na konci 18. stoleti, přestaveny na počatku 20.století. V současnosti slouží potřebám obce.
Celkový pohled na čelní fasádu zámku.
Kovalovický zámek se nachází asi 4 km jižně od centra města Kojetín a je vidět přímo od příjezdové cesty ( ve směru jízdy od Kojetína po levé straně). Zámek je jednoduchou jednopatrovou budovou s obdelníkovým půdorysem. Nad vchodem se zachoval erb rodu Weissů z Lilienburgu. Na okenních mřížích v přízemí se zachovaly i iniciály stavebníka zámku L.B. (tzn. Lilienburg) V polích pod Kovalovicemi je stále ještě možné shlédnout bývalé hradiště (viz heslo Hradisko u Popůvek), které bude nejspíše zničeno postupující stavbou dálnice.
Ondřej Štěpánek, 2.4. 2006

Historie zámku

Kovalovice se zmiňují již v zakládací listině olomoucké kapituly z roku 1131. Protože se jednalo o lenní statek olomouckého biskupství leníci z predikátem "z Kovalovic" se šasto střídali, a to až do konce 15. stol., kdy bylo léno v držení vladyků z Rokytnice. V 16. století bylo toto léno v držení Podstatských z Prusinovic. V roce 1620 byly Kovalovice zabaveny Jindřichu Václavu Přepyskému z Rychmburka a dědičně uděleny Janu Kryštofovi Orlíkovi z Laziska. Až do 18. století se leníci opět rychle střídali. V letech 1723-1791 byl statek ve vlastnictví Komínků z Engelshausu, kteří Kovalovice prodali Matyáši Tomášovi Weissovi z Lilienburgu. Tento ještě v 90. letech 18. století započal se stavbou pozdně barokního zámku. V roce 1819 koupili zámek Metternichové, kteří na počátku 20. stol., za kněžny Pavlíny Metternichové-Winneburgové, prošel zámek důkladnou přestavbou, čímž stratil svou barokní…  číst dále

Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Kojetín III - Kovalovice