Tvrz se uvádí v r. 1385, když ji Jan Poměn ze Zářičí prodával s alodní částí vsi Ješkovi Puškovi z Kunštátu. Nedlouho poté, pravděpodobně za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem nebo spíše za husitských válek, tvrz zanikla, protože se již neuvádí.
Záříčí na I. vojenském (josefském) mapování 2. pol. 18. stol.
Středně velká hanácká obec Záříčí se nachází v Hornomoravském úvalu v okrese Kroměříž ve Zlínském kraji. V obci se sice nenacházejí příliš významné památky, ale díky okolní krajině je turisticky zajímavou a hojně navštěvovanou, zejména pro pěší i cyklisty. Okolními lesy, doplněnými četnými jezery a rybníky, vhodnými k rybolovu i koupání, vede mnoho cest a cyklostezek. Pro turisty vyhledávající kulturní památky jsou mnohem zajímavější nedaleká města Chropyně nebo Tovačov s krásnými zámky a dalšími památkami. Informace o tom, že někde na území obce Záříčí kdysi stávala tvrz, mohou ocenit pouze lidé mající vztah k historii a stavbám tohoto druhu či k obci samotné.
historie

Ves Záříčí (Zarsiecz) se prvně zmiňuje v roce 1261 jako majetek cisterciáckého kláštera Smilheim ve Vizovicích založeného Smilem ze Střílek. Již tehdy pravděpodobně nešlo o celou ves, ale o její díl. Část vesnice byla zřejmě již v té době alodním zbožím (majetek, s nímž mohl vlastník zcela volně nakládat), doloženým v roce 1385 spolu se zdejší tvrzí, když Jan Poměn ze Záříčí prodával alodní část vsi Ješkovi Puškovi z Kunštátu. Nedlouho poté, pravděpodobně za válek mezi markrabaty Joštem a Prokopem, nebo spíše za husitských válek, tvrz zanikla, protože se již později nevzpomíná. Po staletích vlivů přírody či lidské činnosti zmizely veškeré stopy připomínající středověké feudální sídlo a dnes je již téměř nemožné určit místo, kde mohla záříčská tvrz stát. Je možné, že tvrziště zmizelo již v 16. století při budování jednoho z chropyňských rybníků jižně od Záříčí, které byly časem opět zasypány.

Luděk vláčil - Zdroj: Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku - Severní Morava, Svoboda 1983 a další., 22.7. 2017

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Záříčí