Tvrze v obci Čechy se nacházely v místech velkého dvora nad potokem Moštěnkou. Starší tvrz není v pramenech zmiňována,předpokládá se však, že byla založena ve 14. století. První zmínka o mladší tvrzi pochází z roku 1561, kdy patřila rytířům z Kokor.
nad gárážemi se nachází stromy porostlý zbytek tvrziště, v pozadí jižní strana dvora (mladší tvrze)
pohled od Moštěnky
Zbytky tvrziště v obci Čechy se nacházejí v místě zahrádek a garáží při jižním konci velikého dvora, a to přímo nad nivou potoka Moštěnky. V době I. republiky zaznamenal významný badatel I. L. Červinka oválný pahorek tvrziště o rozměrech cca 15 x 30 m a cca 15 m široký příkop oddělující tvrziště od přístupové plochy na severu (v místech jižní strany přilehlého dvora). Pahorek tvrziště se na jihu svažoval do nivy Moštěnky, která ho obtékala a tvořila tak součást opevnění tvrze. V současné době je však situace tvrziště úplně jiná. Příkop při jižní straně dvora, který zaznamenal ještě I. L. Červinka, je nyní zasypán (nadále je však rozpoznatelný náběh tohoto příkopu při severozápadním okraji zahrádky). Z pahorku tvrziště, který je i dnes ještě cca 5 m vysoký, se do dnešních časů zachovala jen jeho západní část zaujímající cca 1/2 bývalé plochy tvrziště o rozměrech cca 15 x 15 m. Tato plocha je využívána jako zahrada a je zatravněna. Tato travnatá plocha se na jihozápadě svažuje ke garážím, při jejich stavbě musela část tvrziště ustoupit. I koryto potoka Moštěnky bylo regulováno a teče nyní od tvrziště dále než v dobách, kdy tvrz prvně popsal a zaměřil I. L. Červinka. Podle slov majitelů pozemků nacházejících se na tvrzišti, bylo při zemních pracích pří jejich úpravě na zahradu, odvezeno velké množství kamení. Je tedy možno tvrdit, že tvrz byla alespoň z části kamenná. Z místa tvrziště je daleký výhled směrem k jihu, jihozápadu a jihovýchodu. Z hlediska vývoje panských sídel v obci Čechy je nutno uvést i existenci mladší tvrze. Mladší tvrz převzala po opuštění výše zmiňované starší tvrze funkci panského sídla, či spíše panského obydlí. Toto mladší panské obydlí bylo situováno přímo v přilehlém čtyřkřídlém dvoře obdélníkového půdorysu, jehož jižní křídlo zaujímá hranu bývalého příkopu oddělující tento dvůr od starší tvrze. Dnes jsou budovy dvora…  číst dále
Ondřej Štěpánek, M. Plaček: Ilustrovaná encyklopedie moravských hradů, zámků a tvrzí, Libri, 2001, 13.6. 2006
historie

Historie vzniku starší tvrze je nejasná. Prvním možným stavitelem a držitelem tvrze mohl být Václav z Čech, příslušník nižší šlechty, jehož potomci na tvrzi sídlili nejspíše až do roku 1420. Držitelé tvrze se neznámo kdy stali many moravského markraběte a byli povinni vojenskou službou k přerovskému hradu. Roku 1487 přijal many z Čech Vilém II. z Pernštejna, který v tomto roce získal Přerov do dědičného vlastnictví. Počínaje rokem 1487 se tedy z dříve zeměpanských manů stali mani poslušní vyššímu šlechtici, jejich funkce nejspíše ztratila na významu a postupně se rozplynuli v anonymní pernštejnské klientele. V této době, přelomu 15. a 16. století, lze též předpokládat opuštění staršího panského sídla a zřízení nového v přilehlém dvoře, jehož staviteli byli nejspíše rytíři z Kokor. Tvrz se poprvé výslovně připomíná až v roce 1561. Touto tvrzí však bylo míněno mladší panské obydlí rytířů z Kokor,…  číst dále

náčrt situace
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
Olomoucký kraj,  Přerov  (PR), Čechy