Lokalitu raně středověkého slovanského mohylového pohřebiště ze střední doby hradištní z 9.–počátku 10. století objevil v r. 1884 J. Wankl. Do konce 19. století bylo prozkoumáno 19 mohyl. Dnes je jich v terénu patrných pouze 13.
© Luděk Vláčil 06/2021
Památkově chráněná lokalita mohylového pohřebiště se nachází nedaleko jižního konce obce Jarohněvice jižně od Kroměříže. Nejlépe se k lokalitě dostanete z Jarohněvic po cestě vedoucí asi 300 m jihovýchodním směrem mezi poli. Cesta pokračuje do lesa zvaného „Obora“, na jehož západním okraji se nacházejí mohyly. I když se lokalita uvádí jako mohylové pohřebiště Jarohněvice, leží na katastrálním území Kotojedy.
historie

Lokalitu raně středověkého slovanského mohylového pohřebiště ze střední doby hradištní z 9.–počátku 10. století objevil v roce 1884 J. Wankl. Tento významný moravský badatel zde nalezl 17 mohyl, z nichž 4 také prozkoumal a archeolog a etnograf F. Přikryl prokopal 11 mohyl. Další 2 mohyly byly následně objeveny u Drahlova. Jejich archeologický výzkum proběhl v roce 1892. V hrobech byly objeveny hlavně zbraně, ostruhy a části keramiky. Archeologické nálezy jsou uloženy ve Vlastivědném muzeu v Olomouci a v Muzeu Kroměřížska

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.pamatkovykatalog.cz, http://moravske-karpaty.cz/kulturni-a-socialni-pomery/historie/vyznamna-hradiste/ a další, 12.11. 2021

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM), Kotojedy