Zaniklá tvrz, zřejmě v místech farní budovy a kostelního návrší. Zmiňována poprvé r. 1307. Zanikla patrně v husitských válkách. R. 1573 vedena jako pustá, ale r. 1709 obnovena, snad na stejném místě či v prostorách obecního hostince. R. 1803 prodána a definitivně zaniká.
Historická pohlednice z první pol. 20. stol.
Asi 3 km jihovýchodně od Kroměříže leží obec Těšnovice. Poprvé se připomíná v roce 1307 olomouckým biskupem Janem VI. z Valdštejna. Tehdy byla rozdělena na dvě části - alodní a manskou. Roku 1397 je poprvé zmíněna tvrz, když ji Beneš z Tlustomost prodal se dvorem, krčmou a polnostmi Petrovi z Trpína. Mezi další majitele manského dílu patřili např. Jan Kužel z Žeravic (r. 1437 ho spojil s kvasickým panstvím). Menší světskou část vesnice získal v r. 1441 od biskupa Pavla z Miličína Jiří Kužel z Žeravic a další větší díl zas Jindřich z Bařic. V roce 1460 tento díl získává opět Jiří Kužel a tak celá ves patří do kvasického dominia. Když panství získává rod pánů z Ludenic roku 1573, je tvrz již pustá. Zanikla zřejmě v husitských válkách. V roce 1441 byla označena jako tvrziště, stejně tak je místo označeno v roce 1590, kdy se zdejším manem stal Jáchym Bohuslav Kamenohorský z Kamenné Hory. Z roku 1709 je písemný záznam, kde je uvedeno, že tvrz byla obnovena z kamene a dřeva. Zda však na stejném místě není známo. Je možné, že šlo o novou stavbu na místě hostince, kde se lidově říká "Na tvrze". Jisté však je, že roku 1803 ji město Kroměříž jako vlastník prodalo za 404 zlatých Josefu Radovi. Zaniknout tak měla v zástavbě. Zbytky tvrziště se mají nacházet ve zdivu kostela a dalších budov. Pokud budeme vycházet z toho, že tvrz stála v místě obecního hostince, tak pozůstatky musí být v jeho základech. Dokonce zde má být nějaká zazděná chodba. Je však možné, že původní tvrz stávala v prostoru dnešní farní budovy a kostelního návrší, což se jeví mnohem logičtěji (zmiňováno též v článku KM deníku i na Mapy.cz). Nelze vyloučit i nějakou spojitost se zdejší zvonicí, která jako kampanila (obranná věž) stojí mimo kostel (ten je poprvé zmíněn r. 1344). Tvrz tak mohla zároveň chránit i alodní majetek.…  číst dále
Ivo Rozehnal - zdroje k článku: wikipedia.cz, pamatky-vm.cz, Kroměřížský deník 2/2008, 19.6. 2015

Zlínský kraj,  Kroměříž  (KM),