Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Boršov, Boršov nad Vltavou
Hrady.cz
Dobře zachované příkopy a valy hrádku Boršov nad Vltavou v blízkosti vsi Zahorčice.. Historické prameny se o boršovském hrádku výslovně nezmiňují. V roce 1261 je ale jmenován Albert z Boršova a poté i jeho bratr Beneš z Boršova.
pohled z přístupové východní strany

Notice: Undefined variable: Out in /var/www/hrady/https/funkce_get_vyvoj.php on line 105

Dobře zachované příkopy a valy hrádku Boršov nad Vltavou v blízkosti vsi Zahorčice.

Graficke pismenko K hrádku se dostanete jednoduše po tvarové odbočce červené turistické značky, které vede po levém břehu Vltavy. Nedaleko se nalézá rovněž pomník sestřeleného amerického stihače plk.Reutera.
Marek Skýpala, 12.2. 2007

Střípek historie:
    Historické prameny se o boršovském hrádku výslovně nezmiňují. V roce 1261 je ale jmenován Albert z Boršova a poté i jeho bratr Beneš z Boršova. Hrádek zřejmě existoval jen krátce, neboť již v roce 1290 při odprodeji zboží vyšebrodskému klášteru není připomenut.
    D.Kovář: Tvrziště Boršov nad Vltavou. Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech XXXI, s.229-234, 12.2. 2007

Poklady Boršova
    Na levém břehu Vltavy, jižně od obce, stával malý hrádek. Podle místní pověsti si v něm loupeživý rytíř uschoval velký zlatý poklad. Vypráví se, že ho hlídají tři přízraky panen a myslivec s černým vychrtlým psem.
    Labyrintem tajemna aneb Průvodce po magických místech Československa, M.Stejskal, nakl.Paseka, Jaroslav Špiroch , 30.7. 2009

popis

Hradní jádro má přibližně lichoběžníkový tvar. Z jedné strany jej chrání prudký svah na Vltavou a na ostatních je to valové opevnění, místy i zdvojené. Jelikož dosud nebyly zjištěny žádné pozůstatky zdiva, uvažuje se o dřevěné zástavbě.
    12.2. 2007

Časová osa

1261
    Ačkoliv se historické prameny o boršovském hrádku výslovně nezmiňují, je v této době jmenován Albert z Brošova a poté i jeho bratr Teneš z Boršova.
    Hrádek při odprodeji zboží vyšebrodskému klášteru není připomenut, zřejmě existoval jen krátce.