Nevelký klasicistní zámek v rámci dvora vybudovaný ve 2. pol. 18. století rodem Křídlovských z Křídlovic nad levým břehem Lučiny. Po 2. světové válce zchátral ve správě JZD a po r. 1960 byl zatopen vodami Žermanické přehrady.
Pohled do míst, kde stával zámek Dolní Soběšovice (zámek stával přibližně uprostřed snímku)
Graficke pismenko V Dolních Soběšovicích, nad levým břehem Lučiny, stával od poloviny 18. století malý klasicistní zámeček, který si jako své sídlo postavili patrně páni Křídlovští z Křídlovic. Byl součástí většího dvora a tvořil jižní polovinu jeho jihovýchodní fronty. Zámek tvořila přízemní obdélníková budova přibližných rozměrů 21 m x 11,5 m v mírném svahu, se střední dvouosou jednopatrovou částí ukončenou trojúhelným štítem na obou delších frontách stavby. Jižní štít zámku byl pravidelná tříosý, severní štít byl v patře dvouosý. Ve směru od dvora byla ke střední části zámku přistavěna vstupní krytá veranda. Hladké fasády stavby byly ukončeny korunní římsou. Střechu kryla ...

historie

Ves vznikla již ve 13. století a připomíná se v soupisu příjmů vratislavského biskupství v roce 1305 (apud Sobnonem). Jeden z prvních záznamů o obci pochází z roku 1227, kdy se již připomíná dolnosoběšovický dvůr, na němž hospodařil Soběk, řečený Střela, který je pokládán za prvního kolonizátora a uspořadatele Soběšovic, od něhož i údajně pochází pojmenování obce. V letech 1580–1598 se poprvé rozlišují Horní a Dolní Soběšovice. Majitelé

Jan P. Štěpánek podle J. Tichánek a kolektiv: Šlechtická sídla na Frýdecko - Místecku, Alpress, Frýdek - Místek 2006, 7.3. 2005

61-62 Ostravsko
    zaniklý